Trots 900.000 nya invånare på 20 år löser man inte vårdens personalproblem, utan det blir allt värre för varje år som går.

| 15 maj, 2018

I det nya vård-Sverige räckte alltså inte 900.000 nya invånare som kommit hit under en 20-årsperiod till att vården skulle få den personal som saknats? Det blir istället allt värre för varje år som går.
De eskalerande semestertidsproblemen är dessutom rena skämtet där man till och med måste muta ordinarie personal att inte ta semester för att få ihop schemat.
På 20 år ryms alltså flera sköterskeutbildningar, specialistutbildningar och även flera allmänläkarläkarutbildningar på rad.
Detta bevisar att den stora invandringen inte omfattar denna kompetens och inte heller viljan att skaffa sig den.
Här tillkommer förstås den idag okänt stora grupp kvinnor som inte får arbeta med män eller över huvud taget arbeta.
 
Frågan är alltså: Skulle vårdens personalbehov lösas om vi tog emot en miljon till från Mellanöstern och Afrika? Eller två miljoner? Knappast, eftersom i det mottagandet finns även ett vårdbehov som kräver ännu större resurser.
Sverige behöver en konkret och kompetent arbetskraftinvandring till konkreta yrken och vi måste släppa vår övertro till dagens alltför stora arbetslöshetsinvandring.
 
“Det var i onsdags som Anna Grünfeldt, läkare på Danderyds sjukhus, skrev ett inlägg på Facebook som fått stor uppmärksamhet och spridning. Då hade Anna precis hört på radion om att antalet besök halverats på KS-akutmottagning efter att nya intensivakuten öppnat.
 
“Det här är en nyhet som jag inte vet om jag ska skratta, gråta eller skrika åt. Kanske allt på en gång. Jag har nämligen varit nattjour på DS i veckan och vet vart många av patienterna tagit vägen.”
 
Hon berättar vidare att de kring midnatt hade 20 obedömda patienter och ständiga larm.
“Allt detta ska jag försöka ha överblick och ansvar för samtidigt som jag har tre telefoner och en sökare som ständigt piper eftersom jag dessutom har ansvar för ca 100 inneliggande patienter och frågor från andra kliniker.”
 
Anna Grünfeldt, som arbetat i tio år på akutmottagningen på Danderyds sjukhus, upplever att arbetsbelastningen den här veckan ökat markant.
– Om man jobbar ett 13 timmars pass och efter sju, åtta timmar inser att man inte varit på toaletten, ätit eller druckit något för att man helt enkelt inte hunnit, det går inte att jobba så. De senaste månaderna har det varit så, säger hon o ch fortsätter:
– Till och med jag som jobbat länge och tycker att det är ett oerhört roligt arbete börjar tvivla på att jag ska fixa 30 år till.”
 
https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/lakarens-mardromsskildring-inifran-akuten/reprek!ul8@sjHmsczM3TMAHlBskA/
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •