Allt färre mord med skjutvapen klaras upp!

| 17 maj, 2018

Läste på SVT:s text-tv och nu här på SVT nyheter om att allt färre mord med skjutvapen klaras upp gentemot vad som klarades upp på 90-talet. Andra mord däremot, har polisen snarare blivit bättre på att klara upp, det visar en ny studie från Polismyndigheten och Karolinska Institutet.
Att antalet mord med skjutvapen ökar i Sverige är ingen nyhet, men att det är så stor skillnad i hur många av de morden polisen löser jämfört med mord som begåtts på annat sätt, till exempel med kniv är nog för många en nyhet.

Analytikern Sven Granath vid Polismyndigheten säger: “De typiskt ”svåruppklarade” fallen har blivit fler. Det handlar om dödsskjutningar utomhus mot kriminellt aktiva män. Mord som kräver särskilda insatser och resurser.”
Han är en av forskarna bakom studien, ”Homicide Clearance in Sweden 1990–2013 with special reference to firearm violence”, som har tittat på uppklaringsprocenten av mord i Sverige under åren 1900-2013.

Antal mord utan skjutvapen som klaras upp har från 1990 legat på knappt 90%, alltså nio fall av tio. Siffran har ökat lite under de senaste åren.
Sven Granath fortsätter berätta: “Det är oftare mord som är kopplade till familj- eller vänskapsrelationer, och med bättre teknisk bevisning. De är lättare att utreda.”
Däremot har uppklaringsgraden på mord begångna med skjutvapen minskat från knappt 80% på 90-talet ner till knappt 60%. Det är alltså bara drygt hälften av skjutmorden klaras alltså upp.

Sven Granath säger: “De lättuppklarade skjutvapenmorden har blivit färre över tid. Exempelvis skjutningar inomhus i miljöer som inte är kopplade till kriminella konflikter, där gärningsmännen ofta haft vapenlicens.”
Efter 2013 då undersökningen avslutades så har antalet ouppklarade mord med skjutvapen fortsatt att öka enligt Granath. Polisregion Stockholm lyckades exempelvis inte lösa ett enda sådant mord 2016, enligt deras egen statistik.

Granath fortsätter: “Vi har haft en negativ trend i flera år i Stockholm men förra året såg vi en vändning, då omkring en tredjedel av dessa mord klarades upp. Men det är fortfarande sämre siffror idag än under perioden för vår studie.”
Nu frågar SVT-nyheters reporter: “Vad beror den senaste tidens ökade antal lösta mord på?”
Granath svarar: “Polisen har jobbat hårt med den här typen av svåruppklarade fall och flera av de gängkriminella sitter nu frihetsberövade. Det kan vara en förklaring till att det varit färre skjutningar hittills i år.”

Mina funderingar om att uppklarningsgraden av skjutvapensmorden minskat kan bero på att på 90-talet som Granath säger begicks de flesta morden med skjutvapen som gärningsmannen hade licens på. Numera är det väl snarare så att det är olagliga skjutvapen som används när morden begås. Att morden fortfarande är kopplade till kriminella konflikter gäller nog i samma grad nu som då, det är väl bara det att morden nu begås på öppen gata av rivaliserande gäng som konkurrerar om samma marknad.

Göran Walther

https://www.svt.se/…/ny-studie-allt-farre-mord-med-skjutvap…
https://www.tandfonline.com/…/10.1080/14043858.2018.1449412…