“Ingen kan skruva verkligheten som Jerzy Sarnecki”

| 17 maj, 2018

“Ingen kan skruva verkligheten som Jerzy Sarnecki”, skriver Ann-Charlotte Marteus i Expressen, så rätt hon har i det tänker jag.

I tisdags sa Jerzy Sarnecki, med anledning av den ökande brottsligheten i Sverige, att “självklart är brottsligheten ett problem, men i dagens läge finns så oroligt mycket annat att oroa sig för.” Som Marteus skriver har de flesta av oss simultanförmåga, vi kan “noja” oss över F!, feminismen i allmänhet, sossarna samtidigt som vi oroar oss för att utsättas för brott. Ett sådant tankemönster tycks Sarnecki inte klara av.

Att Jerzy Sarnecki uttalar sig märkligt är ingen nyhet för de flesta idag, i själva verket är det sällan han agerar som en professionell kriminolog, eller professor för den delen. I själva verket är han mer en politisk aktivist, som genom sin position och sitt tolkningsföreträde tillåts uttala sig om allvarliga företeelser på ett missvisande sätt.

Jag har svårt att inte tolka hans upprepade “slarv” på något annat sätt än som ett medvetet uppsåt i att vilja vilseleda och bortförklara allt som är kopplat till invandringen, så som ökningen av våldsbrott i allmänhet, och våldtäkter i synnerhet. Det är väl därför han i samma program påstår att den kraftiga ökningen av utsatthet för sexualbrott kan bero på Metoo och debatten om ofredanden på festivaler. Samtidigt förklarar det här varför Stefan Löfven plötsligt kopplar samman gruppvåldtäkter med turordningsregler (LAS) och Metoo. Dessa två herrar måste verkligen sluta att prata med varandra.

 

Vi borde kunna förvänta oss mer av en professor och kriminolog, men det kan vi inte eftersom Jerzy Sarnecki bara har ett mål i sikte, att släta över och dölja verkligheten. Sin yrkesheder har Sarnecki för länge sedan kastat överbord. Frestelsen att agera politisk aktivist för att främja invandringen är större.

Visst är Jerzy Sarnecki en provocerande “typ”, men det är beklämmande han får fortsätta ägna sig åt relativiseringar och ibland rena lögner på de plattformar som mediesverige har att erbjuda.

Festivalsommaren är på ingång och jag frågar mig hur många våldtäkter och sexuella ofredande vi kommer tvingas läsa om. Jag funderar också på hur dessa kommer förklaras bort. Förmodligen genom att hävda patriarkala strukturer. Eller att alla män våldtar. Eller allmän fylla. Eller dejtingappar. Det gäller ju att till varje pris relativisera vad som sker för att inte spela “mörka” krafter i händerna. Men det kommer ha sitt pris, ett mycket högt pris för dem som väljer att tro på dem.

https://www.expressen.se/…/ingen-kan-skruva-verkligheten-s…/

Jerzy Sarnecki. professor i kriminologi, är inte den som oroar sig i onödan över brottslighet.