Är det kris i Staffanstorp? “Låter inte min 12-åriga gå ut själv mer” “Har aldrig känt mig så otrygg att gå ut ensam i byn kvällstid som jag gör nu” “När ens ungar blir dödshotade, rånade, misshandlade”

| 20 maj, 2018

Katerina Janouch, jag själv och Patrik Norell har under de senaste dagarna tagit oss an Staffanstorp och det som händer där. Efter att ha blivit kontaktade av ett flertal, oberoende av varandra, oroliga, rädda och förtvivlade föräldrar, skrev Katerina en artikel som beskriver en skrämmande verklighet. http://katerinamagasin.se/staffanstorp-jag-bara-vantar-pa-…/

Alla håller dock inte med om den verklighet som föräldrarna återberättar, Heberlein Ann menar att det är en starkt överdriven bild som skildras. På twitter skriver Heberlein:

“Den bild som skildras är gravt överdriven. Det finns problem i Staffanstorp precis som i alla kommuner i landet – men det här? Jag besöker Staffanstorp med jämna mellanrum och har många vänner som bor i kommunen. De skakar förundrat på huvudet åt reportaget.”

Jag måste säga att jag förvånas över det Heberlein Ann skriver. Dessutom ifrågasätter jag om det som händer i Staffanstorp är generellt för alla kommuner i Sverige. Däremot är inte Staffanstorp ensam som småstad med stora problem. Som Ilan Sadé skriver: “Det som kännetecknar de senaste årens farliga utveckling är att det ofta är mindre orter som har fått ta smällen av den misslyckade invandringspolitiken. Listan över orter som nu är mer eller mindre ökända i riksmedia blir allt längre.

Att boende i Staffanstorp upplever kommunen allt mer otrygg, åtminstone de som bor i centralorten, är ingen nyhet. 2017 lät polisen i Staffanstorp, svara på hur trygga de känner sig. Här framkom det att oron för ungdomsgäng, jämfört med året innan, hade ökat från 2 till fyra procent. En fyra är högt, så hög att den rödmarkerades av polisen. Det var i och för sig ingen överraskning för någon. Den som följt rapporteringen i media har återkommande kunna läsa om problem med ungdomar som sprider skräck. Hur sannolikt är det att den otrygghet man pratade om 2107, diametralt förändrats 2018?
http://www.skd.se/…/otryggheten-okar-kraftigt-i-staffansto…/

Vi pratar mycket om att vi måste ta den växande otryggheten på allvar, och mycket görs, men det är inte tillräckligt. Under arbetet med ökad trygghet bör man undvika argument som vad den egna vänkretsen tycker, eller hur man personligen upplevt ett samhälle. Missförstå mig rätt, jag uppskattar det arbete Heberlein lägger ned i frågan om vår trygghet, men jag ser en fara med det hon skriver, inte minst därför att hon har ett tolkningsföreträde som lektor, författare, föreläsare, debattör och riksdagskandidat för Moderaterna, som är svårslaget. Risken är att byborna i Staffanstorp hamnar i kläm.

Katerina Janouchs artikel har också diskuterats flitigt i Staffanstorpsgruppen på FB. Där gavs plötsligt alla oroliga föräldrar en möjlighet att uttrycka sin oro och frustration, låt oss “lyssna” på dem:

“Det är sjukt! Har aldrig känt mig så otrygg att gå ut ensam i byn kvällstid som jag gör nu. Vågar snart knappt släppa ut min 9-åriha son i byn dagtid för att leka med sina kompisar.”

“Låter inte min 12-åriga gå ut själv mer. Är själv höggravid o min man låter inte mig gå ut efter 20.00 pga alla ungdomar o Alla hot.”

“En väldigt tragisk utveckling i vår fina kommun! Det har gått utför snabbt dom sista åren. (…) Våld i den omfattning som det är idag existerade då. Är faktiskt glad över att inte ha barn som ska behöva växa upp i det här samhället.”

“De e ju så att min son e på byn ibland med sina polare. (…) Han berättar helt sjuka grejor, visar helt sjuka filmklipp. Senast från nu i veckan (…)”

“När ens ungar blir dödshotade, rånade, misshandlade och kringskurna men även inom skolans väggar, vem f-n vågar släppa ut sina ungar då? Det är (den verklighet som råder) idag för många senaste händelserna visar också att våldet eskalerat och blivit grövre.”

“många som helst som bekräftar de här uppgifterna”, läs Katerinas artikel.

“För en dag sedan fick jag hjälpa en person hem, som nyss misshandlats av ett gäng snorungar, dagen efter skrev personen till mig om jag kunde följa med till Ica …”

Låt oss inte hamna i en debatt om bilden av Staffanstorp, den kampen kan aldrig leda framåt, tvärtom. Otrygga medborgare leder till ett otryggt samhälle inom så många områden. Ska man ta itu med detta måste alla kavla upp ärmarna, lyssna på de som lever med den här otryggheten och framför allt, se till att man kan lagföra dessa ungdomar. Som Ilan Sadé är jag tacksam över att Katerina Janouch lyfter fram vad som händer i den lilla orten, låt oss hoppas att fler gör det.

https://www.expressen.se/…/oron-ungdomsgangen-skjuter-och-…/
https://www.sydsvenskan.se/story/stoket-i-staffanstorp
https://www.facebook.com/1336564443044803/videos/1739208032780440/
http://www.smp.se/ledare/vinkeln-i-staffanstorp/