Staffanstorp: Stefan Löfven borde hojta om hot mot samhället när unga människor knivhuggs. Han borde fördöma invandrargänget.

| 22 maj, 2018

Sverige är ett land där motsättningarna växer snabbt. Detta har skett samtidigt som det har varit en rekordstor invandring till landet. Sett utifrån är det som att bevittna ett experiment i en dålig skräckfilm.

Skräck därför att det finns så mycket som händer i vårt land som ignoreras av politiker och media: När ska exempelvis våra medier granska vad som händer i våra mindre orter? Var finns alla granskande journalister? Bryr de sig inte om att det uppstått stora spänningar mellan ortsbefolkning och invandrargäng?

Under flera dagar har jag sökt mig till olika svenska medier för att få svaren på dessa frågor. Det finns inte. Snarare finner jag en motvilja i att ens bemöta detta – ett konstant avvisande. Jag tror mig förstå varför. Frågorna är ställda från håll av fel person. Jag är ingen etablerad journalist, jag har definitivt inte rätt “värdegrund”, och jag är upprörd över vad som händer i våra mindre orter.

Under några dagar nu har jag lyssnat på svenskar som är rädda och oroliga. Sent igår kväll hörde en ortsbo av sig till mig från Staffanstorp och berättade att det invandrargäng som ockuperar centrum gått runt med svarta handskar och “spänt sig”. De brukar ha svarta handskar när de vill dölja sina knogjärn, berättade personen. Stämningen blev så hotfull, att en näraliggande affär tog ned sina flaggor, låste dörren och stängde butiken.

 

Hur långt är svenska medier beredda att gå? Missförstå mig rätt, jag vill vara en röst åt dem som inte annars når ut, men många samhällen kommer fara illa om inte dem med stora resurser och plattformar bemöter och granskar det som händer. Redan dagen efter att vi i PS tillsammans med Katerina Janouch berättat om hur illa ställt det är med Staffanstorp borde varenda granskande journalist varit på plats, men det är bara tyst. De tycks hellre ägna sig åt att föra en slags kamp mot oss, än att faktiskt göra det arbete de får betalat för. Istället för att lyfta de allvarliga problemen med att ungdomar hotas, trakasseras, misshandlas, i ett fall har det gått så långt som till en kvinhuggning, väljer de att ignorera. Jag misstänker att det handlar om att vi sätter ord på verkligheten. Vi skriver att det handlar om invandringen och om ett invandrargäng som ger sig på svenskar.

De som är tysta accepterar att ett invandrargäng härjar och håller ett litet samhälle gisslan. Och var är Stefan Löfven? Sitter han i Rosenbad och rycker på axlarna och tänker: Det är ju de där högerextrema och rasisterna som är problemet, för det är ju så han betraktar personer mig själv.

Stefan Löfven borde hojta om hot mot samhället när unga människor knivhuggs. Han borde fördöma invandrargänget. Han borde kräva trygghet för människor i Staffanstorp, men det är bara tyst. Jag misstänker att det handlar om att det vi gör inte är “riktig” journalistik, utan vi är ett alternativt media, en trolfabrik, som iklätt sig en skenbar nyhetsdräkt för att sprida hat samt för att vilseleda läsarna att tro på vår “falska” verklighetsbild. Vore det inte för mitt fantastiska team i PS, Katerina Janouch och Joakim Magnus Lamotte skulle inget av det som händer i Staffanstorp kommit ut.

Det är farligt eftersom varken jag eller de övriga i PS har tillräckliga resurser för att på djupet lyfta fram det som händer. Jag skriver mellan bullbakning och städning, lyssnar på oroade människor medan jag promenerar med vovven, förmedlar kontakter mellan alternativ media och dem som vågar och vill berätta medan jag sitter i väntrummet på vårdcentralen.

Det högsta priset för undfallenheten är det Staffanstorp som får betala. Mediernas främsta uppgift är att avslöja och undersöka brister i samhället. Istället vänder de dem ryggen, och bär därmed sin del av ansvaret och skulden för vad som händer. När medier väljer att inte rapportera är konsekvenserna allra värst för dem som berörs, de som lever i den skräckfilm som stavas integrationspolitik. Det är den hårda sanningen. De sviker.

Läs också:

https://projektsanning.com/2018/05/19/for-staffanstorp-ar-det-kanske-redan-forsent/

https://projektsanning.com/2018/05/20/ar-det-kris-i-staffanstorp-later-inte-min-12-ariga-ga-ut-sjalv-mer-har-aldrig-kant-mig-sa-otrygg-att-ga-ut-ensam-i-byn-kvallstid-som-jag-gor-nu-nar-ens-ungar-blir-dodshotade-ranade-missha/