Alexandra von Schwerin: – Jag älskar män, jag vill ha testosteron – någon som bär min väska, flörtar med mig, dansar och ligger med mig!

| 24 maj, 2018

– Jag älskar män, jag vill ha testosteron – någon som bär min väska, flörtar med mig, dansar och ligger med mig! Och hur ska det gå till om alla män förvandlas till kastrerade stackare som går runt och är livrädda för Metoo?

Hon har gjort sig känd som en stark och bestämd feministisk röst och har tidigare arrangerat utställningar om kvinnohistoria på slottet Skarhult. Men i samband med Metoo-rörelsen fick Alexandra von Schwerin sig en tankeställare.

– Det pratas mycket om att män bara är as och svin, ska min 14-årige son behöva stå ut med att höra det?
BOYPOWER. När utställningen ”You Go Boy” hade vernissage i helgen var det mycket riktigt Alexandra von Schwerins 14-årige son Werner som stod för den formella invigningen. Utställningen är ett slags present till Werner, berättar Alexandra von Schwerin för Tidningen Svegot.

– Överallt i samhället ser man de här krafterna som försöker detronisera och demonisera männen. Det är allt från Beyonce som står och skriker ”Who run the world – girls”, till de otroligt aggressiva feminister som ifrågasätter om vi överhuvudtaget behöver män. Vilken fråga! Vilket hån mot alla de miljontals män som byggt upp vårt samhälle, som slitit och släpat med 80 timmars arbetsvecka.

Alexandra von Schwerin har arrangerat utställningar på slottet Skarhult i mellersta Skåne i fem år, och har tidigare fokuserat mycket på kvinnors ställning genom historien. Hon kallar sig fortfarande feminist, men har på sistone kommit att fundera allt mer över hur en del av kvinnorörelsen egentligen uppför sig mot män.

– Feminismen är ju tänkt att vara kvinnor mot ett ojämställt och orättvist system, inte kvinnor mot män. Män och kvinnor behöver varandra, jag vill ha testosteron – någon som bär min väska, flörtar med mig, dansar och ligger med mig! Och hur ska det gå till om alla män förvandlas till kastrerade stackare som går runt och är livrädda för Metoo?

Utställningen visas i sex av slottets salar, och består av olika installationer genom vilka besökaren färdas från 1500-talet och framåt i tiden. Från Martin Luther, riddare, krig, Axel Oxenstierna och Gustav III till 1800-talet och 1900-talets byggare av den moderna svenska staten, via velour- och lattepapporna och tillbaka till machomannen igen. Alexandra von Schwerin berättar att utställningen hittills varit en rungande succé, bland annat strömmar det in flera skolklasser om dagen på besök. Hon själv personligen har mötts av två olika sorters reaktioner apropå mansutställningen.

– Dels har det varit lite oro för att jag ska svika kvinnorna, men jag menar ju att det ligger i vårt intresse också att se till att männen mår bra. Män som mår bra stöttar och hjälper kvinnor. Sedan har det varit en del som först blivit lite häpna, det är lite ”får man verkligen säga så”, men sedan har det verkat förlösande – de har konstaterat att jag faktiskt har rätt!

You Go Boy-utställningen kommer att visas på Skarhults slott fram till 14 oktober. I anslutning till huvudutställningen visas också en separatutställning med fotografen Johan Bävmans bilder – ”Swedish Dads”.

Av Alexandra von Schwerin

https://www.facebook.com/SkarhultsSlott/

https://www.facebook.com/alexandra.vonschwerin

https://www.facebook.com/SkarhultsSlott/photos/a.266883066808473.1073741829.226808017482645/981479922015447/?type=3&theater

 

 

 

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp