Johanne Hildebrandt – Ni borde skämmas för hur ni betett er

Under det nästan kvarts århundrade jag har skrivit kolumner har den politiska undfallenheten och ängsligheten att hantera viktiga samhällsfrågor varit bedrövlig.

Varningarna om hedersvåld i början av 2000-talet ignorerades, okunniga debattörer hävdade att fenomenet inte existerade. I dag är läget ett helt annat men hur många flickor hade sluppit bli mördade, bortgifta eller könsstympade om robusta motåtgärder vidtagits redan då?

Sakliga och faktabaserade diskussioner om migration, integration och klyftor i förorterna har tystats med rasiststämpel.

Samtidigt har islamister lyckats snika åt sig makt och organiserad brottslighet har skapat otrygghet i utanförskapsområden.

Terrorexperten Magnus Ranstorp varnade redan 1989 för att Sverige hyste terrorister, ändå var statens lamhet mot IS-resenärer 25 år senare enorm. Varför har inte regeringen lyssnat på hans expertis?

Nu försöker socialdemokrater och moderater att ta väljare från SD med diverse åtgärder och det går knappt att stå upprätt i stormvindarna från allt kappvändande. Tänk om det funnits en hållbar och mänsklig plan för migration och integration redan på 90-talet. Nu skördar i stället partierna sin egen draksådd.

Protester mot nedrustningen av Försvarsmakten bemöttes förr med trötta suckar. Försvar och säkerhet var något som bara dammiga stridspittar och Rysslandsfobiker ägnade sig åt tills försvarsminister Hultqvist åter gjorde frågan in vogue .

I måndags återinvigdes ett regemente på Gotland och nu vill många positionera sig som kunniga försvarsvänner. Veterandagen den 29 maj lockar storpublik och partierna tävlar i att ge mer pengar till Försvarsmakten. Så mycket tid, resurser och kunskap som har förlorats på grund av bristande konsekvensanalys. För trots att det funnits forskning och fakta att utgå från har politikerna inte velat lyssna, fram tills nu.

Det är många som delar ansvar för att de som styrt har kört med ögonbindel. Foto: PRESSENS BILD

Den sorgligaste lärdomen efter 23 års kolumnskrivande är dock hur många som av rädsla för att förlora sin makt, position och vänskapskrets hellre tiger och försöker tysta dem som för fram avvikande åsikter. Som när Sakine Madon skrev att redaktionerna vinklade sin rapportering för att inte gynna SD, efter att flera journalister både anonymt och offentligt hade bekräftat saken för henne. Men få vågade stå vid hennes sida när kolumnen publicerades och hon blev rejält påhoppad.

Det är många som borde skämmas för hur de betett sig genom åren, men med tiden sållas alltid agnarna från vetet. Med dessa ord tackar jag för mig och lämnar över till nya förmågor. Att frivilligt kliva av i tid är det fler som borde göra, både i media och inom politiken.

Tack till alla som följt mig genom åren. Det har varit en ynnest att skriva för så kloka och kunniga läsare, särskilt på dessa ledarsidor. Ni visar att det finns expertis, vett och sans långt bortom journalistiken.

Av Johanne Hildebrandt. Författare och ledamot i Kungl Krigsvetenskapsakademien.

https://www.svd.se/ni-borde-skammas-for-hur-ni-betett-er