“Farid” berättar: Smugglare samarbetade med svensk ambassad!

| 26 maj, 2018

Sveriges Radio Ekot skriver idag om att antalet fall av korruption på svenska ambassader och konsulat ökar, det rapporterade Riksrevisionen om igår. Ekot har träffat en man från Iran, som berättar att för Ekot hur en smugglare som han anlitade för att få visum till Schengenländerna för tre år sedan fick hjälp av någon eller några på den svenska ambassaden i Teheran.

“Farid” som mannen kallar sig har enligt egen uppgift, betalade en smugglare ungefär 100 000 kronor för att från den svenska ambassaden i Teheran få ett visum in i Europa.
För att göra det här möjligt var smugglaren bland annat tvungen att sy ihop en falsk livshistoria åt Farid, om att han hade jobb, fru och barn i Iran, men också en nära släkting här i Sverige som han behövde besöka.

“Farid”, som egentligen heter något annat, berättar hur han en dag blev skjutsad fram till svenska ambassaden och där fick han tydliga instruktioner av smugglaren om hur han skulle agera.
Han säger: “Han sade att jag skulle gå fram till vakten och säga mitt namn så skulle jag bli insläppt.”
Han fortsätter sedan berätta om hur smugglaren beskrev exakt hur det såg ut inne på ambassaden, hur han skulle gå, och bara göra som han blev tillsagd, lämna sina fingeravtryck, bli fotograferad, och sedan gå därifrån.

Innan han gick in ringde smugglaren, enligt “Farid”, ett samtal, uppenbarligen till någon inne på ambassaden. Farid hävdar att allting sedan gick till precis som han hade fått det beskrivet, och efter några minuter var han ute igen.
Utrikesdepartementet genomförde i höstas en utredning, efter misstankar om visum utfärdats på felaktiga grunder på ambassaden i Teheran. Den mynnade ut i att två lokalanställda på ambassaden fick sparken i december, för att ha medverkat till det här, och de har också polisanmälts.

För “Farid” tog det bara två månader från den dagen han anlitade sin smugglare tills han fick ett visum och kunde åka till Sverige. Det berättar han för Ekot. Här sökte han senare asyl. Än en gång kommer det fram bevis på att svenska Ambassader och Konsulat inte skulle få handha visumansökningar, inte från de länderna där sådana saker framkommit, likaså skulle all svensk personal kallas hem från de ställena och ställas inför en svensk domstol, för jag tror personligen att korruptionen går högst upp, ända till ambassadören eller honorärkonsul.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •