”De liksom strategiskt tar över”: Kritik mot att kommun anordnar muslimsk fest.

| 30 maj, 2018

I nyheter Idag står det att Älmhults Kommun ska anordna en fest som kallas eid al-fitr. Det är den festen som efterföljer den muslimska fastemånaden ramadan.
Smålandsposten rapporterar på onsdagen att festen anordnas som en del av det kommunala projektet Fritidsskola för nyanlända, och finansieras av pengar från länsstyrelsen som ska främja integration. Arrangemanget är öppet för alla.
Kristdemokraternas ledare i Älmhult Dan Bülow tycker att det är en dålig idé att kommunen blandar sig i det muslimska firandet.

Han säger: “Jag tycker först och främst att det ska vara rättvist, man ska inte gynna någon religion framför någon annan. Sen är jag lite bekymrad. Jag är inte bekymrad över att vi har muslimer i vårt land men jag är bekymrad över att de liksom strategiskt tar över lite. De tar över områden, säger han till Smålandsposten, som frågar honom om problemet är att det just är en muslimsk fest.
Ska sanningen fram är jag bekymrad över hur islam knaprar åt sig här i Sverige. Det står jag för, säger Dan Bülow som dock påpekar att muslimerna kan anordna sina fester privat utan kommunal inblandning.”

Beslutet att anordna festen togs av tjänstemännen i kommunen, men kommunalrådet Eva Ballovarre (S) uppger att hon står bakom det.
Hon säger: “Om syftet med festen är integration tycker jag att det är något positivt.”
Att det ordnas fest efter ramadan borde inte kommunen blanda sig i, det är något som muslimerna själva får ordna och fixa med. Kommunens ansvar är att lära de nykomna svenska, vilka värderingar vi har och att man tar seden dit man kommer. Inte att skattepengar skall läggas på en religiös fest.

Kyrkan och staten skildes åt den 1 januari 2000 och då ska inte kommunen beblanda sig i andra religiösa samfund. Det borde vara i lag förbjudet för kommuner landsting/regioner eller staten att göra det. Sen håller jag med Dan Bülow att om inget annat så av rättvisesynpunkt så ska det i så fall ordnas fest för alla de olika kristna samfunden också och i samma omfattning som nu Älmhults kommun gör för muslimerna. Detta kan och kommer nog bli en kommunal belastning för socialdemokraterna i valet i höst.

https://nyheteridag.se/de-liksom-strategiskt-tar-over-krit…/
http://www.smp.se/al…/kd-kritiserar-muslimsk-fest-pa-torget/