Socialdemokraterna överväger att använda statsbudgeten för att värva röster till partiet.

Är det en sjätte semestervecka, en helt avgiftsfri förskola eller en omfattande tandvårdsreform som Stefan Löfven går och filar på för att locka in väljarna i S-fållan ?

Svenska Socialdemokraternas kräftgång i opinionen är vardagsmat i många europeiska länder. På bara några decennier har rörelsen gått från att ha varit en betydande maktfaktor till att på vissa håll vara utraderad. – De socialdemokratiska partierna mår väldigt dåligt, säger forskaren Jenny Andersson.

Socialdemokratin har misslyckats med att hantera invandringsfrågan.Tidigare har partierna ignorerat den eller bara hyllat mångfalden, utan att möta den oro som många medborgare känner kring förändringar i samhället och kulturella normer. När nu oron behöver bemötas leder det till splittring inom partierna. Det här var en diskussion som behövde tas i slutet på 1990-talet men har sopats under mattan och kommer att bli ett dyrt pris för det tappade förtroendet att inte i tid lyssnat på gräsrötterna.

Inte lätt att nu försöka få gehör för en urvattnad integrationspolitik när man i stället kan rösta på ett parti som erbjuder den rätta varan sedan länge.

Krisen i Socialdemokraterna sprider nu skräck internt för att partiet är på väg mot en total kollaps.

Flera befarar att S på sikt går mot en utveckling som den som drabbat systerpartier i Europa.

– Det ser ganska dystert ut för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna är nu så desperata så vi kan vänta oss vad som helst i vallöften. Sjätte semestervecka är något som man pratar om inom partiet en helt avgiftsfri förskola och en omfattande tandvårdsreform är något som är på tapeten för att locka över väljare till partiet. Göran Persson lyckades med den bravaden i valet 1998 när krisen var som störst för partiet slog till med en rejäl välfärdsreform, maxtaxan i förskolan.

Men kan ju fråga sig om inte väljarna numera är mer uppmärksamma på när våra politiker lovar reformer när där skattebetalarna får stå för notan. Men Socialdemokraterna har ju visat förut att kan man bara locka in väljarna i den socialdemokratiska fållan genom att lova skattefinansierade reformer så löser det sig.   Så det vi kan förvänta oss när krisen blir tillräckligt djup i de socialdemokratiska leden är väl att Löfven och co går ut med vallöften finansierade över statsbudgeten för att försöka klamra sig fast vid makten.

Göteborg Sveriges andra stad ligger nu opinionsmätningarna på 15% och är på väg på total kollaps när det visar sig att Socialdemokraterna inte fullt upp ställer upp på den hårdare migrationslinjen som moderpartiet driver.

Men när man tar del av statistiken över hur Socialdemokratin går tillbaka i hela Europa, Frankrike, Tyskland, Österrike, Nederländerna, Grekland, Spanien, Italien, Norge, Danmark, och Finland då skall man nog inte ha för stora förväntningar på att Socialdemokraterna i Sverige helt plötsligt skall vakna till liv och ruska om väljarna så att det röstar på partiet.

Av tn

Originalartikeln hittar ni här…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •