Fridolin och Lövin, elbilars batterier påverkar klimatet kraftigt!

| 10 juni, 2018

Denna artikel är mer än ett år gammal men har Miljöpartiet reagerat på den eller håller de fortfarande på att överösa beröm mot elbilar och laddhybridbilar så Gustav Fridolin och Isabella Lövin, här är något som ni borde läsa och ta till er innan ni talar om elbilarnas förträfflighet.
För enligt en ny rapport som IVL Svenska Miljöinstitutet sammanställt för Energimyndighetens och Trafikverkets räkning är batteritillverkningen så pass energikrävande att elbilens klimatnytta delvis försvinner.

Lisbeth Dahllöf, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet säger: “Elbilar och laddhybridbilar har stora fördelar jämfört med bensin- och dieselbilar, speciellt när det gäller lokala utsläpp och bullernivåer. Men det är också viktigt att titta bakåt och minimera miljöpåverkan i produktionsledet.”
Med sin kollega Mia Romare har de granskat litteratur över växthusgasutsläpp och energiförbrukning vid produktion och återvinning av litiumjonbatterier för lätta fordon.

Enligt deras sammanställning släpps det i genomsnitt ut 150 till 200 kilo koldioxidekvivalenter per tillverkad kilowattimme batteri för lätta elbilar (t ex personbilar). Så för en elbil med ett batteri på 30 kWh innebär det mellan 4,5 och 6 ton koldioxidutsläpp vid enbart tillverkningen av batteriet. För en elbil med ett batteri på 100 kWh betyder det att mellan 15 och 20 ton koldioxid släpps ut under tillverkningsprocessen. Beräkningarna är baserade på mellan 50 och 70 procent fossil andel i elmixen som används vid produktionen.

För att siffrorna ska bli mer lättbegripliga och ställas i ett sammanhang gör vi nedan några uträkningar på hur långt man kan köra olika bensin- och dieseldrivna bilar innan man når upp till samma mängd koldioxidutsläpp. Alla uträkningar bygger på de officiella siffror som biltillverkarna presenterar, det vill säga utsläpp baserade NEDC-körcykeln (blandad körning) som snart kommer att bytas ut. Trots att den europeiska körcykeln (NEDC) är förlegad och många gånger direkt felaktig i jämförelse med verkligheten ger beräkningarna ändå en intressant och mer eller mindre korrekt jämförelsebild.

Jämförelseexempel 1. Att tillverka ett batteri på 100 kWh, i dag är det endast Tesla som erbjuder den kapaciteten, resulterar alltså i att 15-20 ton koldioxid släpps ut i atmosfären. En Mercedes E 220 d (diesel) släpper ut 102 gram koldioxid per kilometer vilket innebär att den vid blandad körning kan färdas mellan 14 706 och 19 608 mil för att nå upp till de 15-20 ton som elbilens batteri kräver vid tillverkningsprocessen. En Mercedes E 200 (bensin) släpper ut 140 gram per kilometer. Det betyder att den kan köras mellan 10 714 och 14 286 mil för att nå upp till 15-20 ton koldioxid. Till och med värstingen i E-klassfamiljen, Mercedes-AMG E 63 S 4Matic+ (bensinbil med 612 hk), kan köras många tusen mil innan den når upp till koldioxidnivåerna som krävs för att tillverka ett 100 kWh-batteri. Med 199 gram per kilometer blir det mellan 7 538 och 10 050 mil.

Jämförelseexempel 2. Om vi i stället räknar på ett mindre elbilsbatteri, exempelvis Volkswagen e-Golf som numera har 35,8 kilowattimmars kapacitet, blir jämförelsen som följer. Tillverkningen av batteriet kräver koldioxidutsläpp på mellan 5,37 och 7,16 ton enligt beräkningsmetoden som nämnts tidigare i artikeln.
Det betyder att en Volkswagen Golf 1,0 TSI DSG (bensin) som släpper ut 107 gram koldioxid per kilometer (blandad körning) kan köras mellan 5 019 och 6 692 mil innan nämnda utsläppsnivåer (5,37-7,16 ton) nås.
Motsvarande miltal för en Volkswagen Golf 1,6 TDI DSG (diesel) som släpper ut 102 gram koldioxid per kilometer är mellan 5 265 och 7 020 mil. Med andra ord hinner bilar med förbränningsmotorer rulla åtskilliga mil innan de är har påverkat miljön och klimatet i samma utsträckning som enbart elbilsbatteriernas tillverkningsprocess gör.

Så vad är vitsen med att köpa och köra en elbil Fridolin och Lövin?
Med tanke på att tillverkningen är lika miljöpåverkande om det är en elbil eller en bensin/dieselbil och man kan köra från 5 000 upp till 19 500 mil innan elbilen ger en miljövinst. Sen har vi frågan hur länge ett sådant batteri håller, håller det 10 000 eller 15 000 mil innan det behöver bytas ut, för i så fall är vi är vi tillbaka på ruta ett igen. Då är det miljövänligaste att fortsätta med bensin eller diesel.
Så innan ni två eller era partikamrater fortsätter prata om förträffligheten med elbilar eller laddhybridbilar så vore det bra om ni läste denna artikeln.

http://teknikensvarld.se/elbilars-batterier-paverkar-klima…/