Schenström: Hur länge håller S och facket ihop?

| 16 juni, 2018

Ulrica Schenström ställer några verkligen intressanta frågor i sin gästkolumn i GP idag.
Hon frågar hur länge Socialdemokraterna och facket (LO) håller ihop?
Med tanke på SCB:s senaste mätning där LO-medlemmarnas S-sympatier har gått ner från 46,5 till 38,5 procent sedan november förra året, samtidigt som SD ökat från 20 till 24,9 procent i denna grupp.
Ulrica Schenström frågar också hur Kommunals ordförande kan lova socialdemokraterna en kvarts miljon röster. ”Hur då?”, undrar vän av ordning.

Hon fortsätter med att skriva att socialdemokratin har historiskt lyckats hålla kommunisterna borta, frågan är om de med samma metoder och framgång kan hålla borta Sverigedemokraterna från nyckelpositioner i organisationen om en majoritet av medlemmarna önskar och vill se annat. Sen tillkommer den ständigt närvarande frågan, när upphör LO:s finansiering av Socialdemokratin?
Facket borde vara något för alla. Genom ”den svenska modellen” som vi skryter om har facket en formell roll i att hantera stora delar av arbetsmarknadens dagliga funktionssätt.

Men då blir det märkligt om en sådan, nästan offentlig makthavare har en korporativistisk koppling till ett visst politiskt parti. Och många historier har jag hört genom åren om hur karriärer även på tjänstemannasidan inom stat eller kommun plötsligt stoppas, när någon inte är med i ”Partiet”. Ett osannolikt pompöst förhållningssätt till världen.
Oavsett hur valrörelsen slutar och vilket resultat vi kommer få se natten den 9 september så kommer socialdemokratins glansdagar vara i backspegeln och frågan är när äktenskapet mellan S och LO spricker.

För att läsa hela Ulrica Schenströms gästkolumn så gå in på nedanstående länk.

http://www.gp.se/ledare/schenstr%C3%B6m-hur-l%C3%A4nge-h%C3%A5ller-s-och-facket-ihop-1.6587424 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •