”Nu börjar helvetet” säger kriminella i Malmö.

| 20 juni, 2018

En av Kvällspostens journalister skrev i går kväll att han blivit kontaktad av en man och de träffades vid en avlägsen kyrka.
Kvällspostens journalist skriver att mannen han träffade, vi kan kalla honom “John”, har insyn i skjutningen som kostade tre män livet och skadade ytterligare tre.
Denne “John” säger till Kvällspostens journalist: “Håll dig då inomhus de närmaste månaderna.”
John är känd i Malmös undre värld och har varit inblandad i grov brottslighet. Så han vet vad som väntar Malmö.

Skjutningen nu i måndags som dödade tre och skadade tre vid internetkaféet Galaxy ligger knappt 100 meter från polishuset på Porslingsgatan centralt i Malmö, Enligt uppgifter en så kallad “drive by” skjutning. Initiala uppgifter som spreds pekade mot att skytten var ute efter en 21-årig man, en av Malmös tyngst kriminella. Han var på plats vid skjutningen och ska ha skadats lindrigt.
Enligt flera av Kvällspostens källor var skjutningen dock inte enbart riktad mot honom. Det säger flera av varandra oberoende källor.

Detta håller John med om när han säger: “Då hade de inte gjort en “drive by” för att skada så många som möjligt. Den här attacken var en tydlig markering. Det drabbade internetkaféet används som tillhåll för en grupp kriminella med förgreningar i det som förut kallades för M-falangen, vars gängkrig med konkurrerande K-falangen präglade Malmö under flera år. Efter att tidigare ha haft en biljardhall på Möllevången som sitt näste började gruppen mötas på kaféet i stället.
John säger: “Skjutningen kommer att skaka om Malmö i många månader. Fler kommer att “åka”.”
Han ser inget annat möjligt framtidsscenario.

Han fortsätter berätta: “Man har gått över gränsen, det finns ingen återvändo. Inga blodspengar, inget. Dessutom finns inte längre några medlare i Malmös undre värld, som vi hade förut. Så nej, inget kan stoppa konflikten.”
Enligt olika kriminella med insyn är orsaken till måndagens skjutning, framför allt striden om knarkgängens stora kassako: bostadsområdet Lindängen, som tidigare styrts av den så kallade M-falangen. I Lindängen är det lättare att göra knarkaffärer än i mer instängda områden, som delar av Rosengård och inte minst Seved där polisens kamerabevakning skrämt många knarkköpare. Här är det lättare att gömma knark och att smita från polis och rivaliserande gäng.

Försäljningen av framför allt cannabis men även kokain i bostadsområdet med omkring 7300 invånare beräknas dra in miljontals kronor till de kriminella gängen. De som strider om försäljningen i bostadsområdet är främst tre gäng, eller snarare grupper av bekanta som gör affärer ihop:
# A-gruppen: Bland ledarna för A-gruppen finns fyra bröder som sitter i fängelse för bland annat mordförsök. En av bröderna blev tagen på bar gärning när han stod och grävde efter kokain värt 1,5 miljoner kronor i ett grönområde i Lindängen efter att ha fått en utsmugglad knarkkarta i sina händer av en häktad lillebror.

# G-gruppen: Här ingår bland annat en 20-årig man som redan 2014, då han var sexton år, låg bakom en skottlossning i Lindängen och som några dagar senare själv drabbades av en skjutning utanför Jönköping där hans vän blev ihjälskjuten. 20-åringen är även son till en gängledare som sköts ihjäl i det så kallade “Taximordet” i Malmö år 2011. Även ännu en släkting som tidigare är dömd ingår i gruppen.
# M-gruppen: Offren för den senaste skjutningen. Leds av en 21-åring som ska ha skottskadats lindrigt på internetkaféet. Han har figurerat i minst fem mordutredningar, har häktats flera gånger och samarbetar med personer som tidigare umgicks med M-falangen.

Flera kriminella ger samma bild av gängkriget och de inblandade. De uppger också att gärningsmännen inte längre är kvar i staden.
Att kriminella vänder sig till journalister är inte ovanligt.
I alla konflikter pågår även ett informationskrig med olika intressen. Jag frågar därför alltid varför de valt att prata med mig.
John svarar: “För att annars kommer bara polisens version fram, säger John. Det handlar egentligen om flera konflikter som funnits länge. Men också om stora pengar och affärer som gått snett.”

Stefan Sintéus polisområdeschef i Malmö sade under polisens presskonferens att det “i regel är kriminella som skadar kriminella” även om tredje person kan bli skadad.
Förra året drabbades Malmö av 65 skottlossningar som resulterade i sju dödsfall och ett 30-tal skadade. I ett av fallen sköts en 50-årig vaktmästare i huvudet när han röjde snö en tidig februarimorgon. En 15-åring, som tidigare var känd hos polisen, dömdes senare till tre års sluten ungdomsvård.
Jag frågar John hur personer som inte är inblandade i kriminalitet ska kunna skydda sig från skottlossningar.

På denna fråga svarar John: “Du måste ha någon bakom dig. En stor familj med brottsförflutet. I dag finns det småungar som skjuter ihjäl folk för att göra sig ett namn i den kriminella världen. Om du inte har någon familj som kan hämnas dig är du egentligen ett lättare byte.”
Männen i de kriminella grupperingarna har ofta vuxit upp tillsammans och tidigare ingått i samma gäng. John beskriver den kriminella världen som “smutsig”.
Han säger: “Den du delar bröd med i dag knullar dig i morgon.”
Jag frågar honom varför kriminella män med dödshot över sig fortsätter att röra sig i samma kretsar och inte flyttar härifrån för att rädda sina liv.
Han säger: “Det här livet förföljer en. Du kan aldrig bli fri från det, utan du lever alltid i ett dolt hot när du väl kommit in. Men Malmö är min stad, jag rör mig inte härifrån.”

Här följer lite kortfattad bakgrundsfakta om de döda och skadade.
Ihjälskjutna:
27-åring: Dömd för vapenbrott då han ska ha gömt ett vapen åt en ledare för M-falangen som sköts ihjäl i Lindängen i februari 2016. Bakgrund i Lindängen.
29-årig, 27-åringens bror. Dömd för narkotikabrott men ska inte ha varit inblandad i grov kriminalitet. Kom från Lindängen.
19-åring. Ostraffad men har figurerat i flera tunga brott och är den skadade 21-åringens bäste vän. Kom från bostadsområdet Holma.

Skadade:
21-åring: En av Malmös tyngst kriminella. Har figurerat i minst fem mordutredningar och häktats flera gånger. Bevakades av polis.
29-åring: Grovt kriminell med bas i Lindängen som var misstänkt i utredningen kring mordförsök och ett nedgrävt kokainparti i den så kallade ”knarkkartan”.
32-åring: Var misstänkt för mordet på en maffialedare på köpcentret Mobilia i januari 2015. Var kopplad till M-falangen och har fällts i flera kokaindomar.

https://www.expressen.se/kvallsposten/kriminella-i-malmo-nu-borjar-helvetet/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •