Tino Sanandaji. Från Norge: ”Sverige tar igen i migrationsdebatten. Tills nyligen var det svårt att prata invandring. Nu pratar svenskarna bara om invandring.”

| 20 juni, 2018

Reportage i Norges största tidning Aftonposten med kul rubrik ”Sverige tar igen i migrationsdebatten. Tills nyligen var det svårt att prata invandring. Nu pratar svenskarna bara om invandring.”

Aftonposten har intervjuat mig, Åsa Lindeborg, Paulina Neuding, Lars Trägårdh och Daniel Färm och drar slutsatsen att debatten har skiftat. De citerar också svenska poliser som säger att Sverige är ett ”smörgåsbord” för kriminella.

“Har Sverige såkalte no-go-soner, slik det ofte hevdes… Visa mer

Reportage i Norges största tidning Aftonposten med kul rubrik ”Sverige tar igen i migrationsdebatten. Tills nyligen var det svårt att prata invandring. Nu pratar svenskarna bara om invandring.”

Aftonposten har intervjuat mig, Åsa Lindeborg, Paulina Neuding, Lars Trägårdh och Daniel Färm och drar slutsatsen att debatten har skiftat. De citerar också svenska poliser som säger att Sverige är ett ”smörgåsbord” för kriminella.

” har sverige kallat no-go zoner, som det ofta hävdar? I sin ursprungliga, militära mening, betyder det ett område där polisen inte vågar gå in. Det finns inga myndigheter. Ändå är delar av malmö, göteborg och stockholm långt på väg laglösa i praktiken. Polisen kan inte förhindra blodiga gängkrig, även andra brott är utbrett, billettkontrollører och ambulansesjåfører vågar inte in utan polisens skydd

– att säga att sverige inte har no-go zoner är som att säga att afghanistan inte är en no-go-zon så länge amerikanska soldater kan komma in, säger författare och ekonom tino sanandaji…

Även bland de fem är tvisten tillämplig på de flesta nyanser. Linderborg och färm menar att sociala reformer är nyckeln nu. Färm och trägårdh menar utveckling trots allt är positivt, dels på grund av minskande arbetslöshet också bland invandrare. Sådana nyanser. Sanandaji är optimist, tror att öppenhet nu pekar på bra lösningar. Linderborg är pessimist, hon säger “blir sjuk” av debattklimaet, och undrar om kyrkans starka position är anledningen till att det är bättre i norge….

Mellan 2012 och 2017 ökade antalet mord i sverige från 68 till 113. i norge antalet från 30 till 25 under samma period som det står.

När polisen måste använda allt mer resurser för grov brottslighet kommer landet att vara öppet för mindre allvarliga. En talesman för polisen säger att sverige är en “buffé för kriminella”.

– för väljarna är länken mellan invandring och misslyckad integration och sveriges chockerande brott – med detonationer, skytinger och håndgranatangrep – flagrant, medan politikerna länge har struntat i det, säger neuding

Och när de helt plötsligt erkänner det, är de inte troende, ni kan tillägga. En fräsch mätning visar att sd är landets näst största parti.”