Jenny Sonesson: Pröva asyl utanför EU

| 25 juni, 2018

“De danska socialdemokraternas idé om att outsourca delar av asylprocessen till stater utanför EU är numera ett konkret förslag från Europeiska rådet. Enligt läckta dokument kommer mottagningscenter i Afrika att läggas fram på förhandlingsbordet av rådet denna vecka.

Syftet är att sortera ekonomiska migranter från personer som har behov av internationellt skydd, undan krig och förföljelse, och förhindra livsfarliga resor över Medelhavet. Samvetslösa smugglare lockar människor till Europa där de får avslag på sina asylansökningar. Erfarenheten visar att åtskilliga av dem går under jorden i EU. Bland stater som är aktuella att samarbeta med nämns transitländer som Algeriet, Egypten, Libyen, Marocko, Niger och Tunisien.

Redan innan toppmötet har Frankrikes liberale president Emmanuel Macron och Italiens nyvalde premiärminister Giuseppe Conte, från det populistiska partiet Femstjärnerörelsen (M5S), öppet gett förslaget stöd. De har båda lyft fram behovet av att unionen initierar denna typ av verksamhet på den afrikanska kontinenten för att motverka illegal migration.”

Kommer statsminister Stefan Löfven vara lika avvisande som när danska S presenterade liknande förslag i februari?

Läs artikeln här…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •