Har Miljöpartiet drabbats av värmeslag eller solsting?

| 23 juli, 2018

Ledarredaktionen på Expressen har idag knåpat ihop en ledarartikel som nog kommer att reta både Miljöpartiets ledarduo och för den delen hela Miljöpartiet.
Men den är så sann som den kan vara, för där är nog många med mig som just undrar om just Miljöpartiet förlorat all vett och sans.
För när deras ledning kommer med förslaget att öka självförsörjningsgraden för Sverige till 80% samtidigt som de säger att de vill få igenom målet att 30 procent av den svenska odlingsarealen ska odlas eko-certifierat 2030 och att 60 procent av de offentliga livsmedelsinköpen ska vara ekomärkta.

När regeringen där Miljöpartiet sitter med har infört en flygskatt så ger samma regering pengar till bolaget Visit Sweden för att marknadsföra resor till Sverige från bl.a. Indien och Kina. Och miljonerna har fått effekt, i fjol ökade de indiska övernattningarna på svenska hotell med 41 000 nätter till 216 000. Indierna tog inte tåget. Inte kineserna heller, som stod för 365 000 gästnätter.
Men så är det i nästan alla länder. Politikerna vill att invånarna ska semestra genom att upptäcka sitt eget land, inte minst med klimatargument. Samtidigt lägger de stora summor på att locka utlänningar, för inkomsternas skull.

På samma sätt pratar sig politiker varma för landets egna ostar, korvar, gurkor och biffar. För miljöns, klimatets och djurskyddets skull. Samtidigt som alla har en exportstrategi.
Det är motsättningar man måste leva med när politik kompromissas fram mellan olika intressen. En hållning som håller för logisk prövning kan bara existera i en diktatur.
Men någon måtta på motsägelserna får det vara. Och det är ledsamt att det på många sätt klimatnyttiga Miljöpartiet verkar ha drabbats av värmeslag.
Nu i Almedalen höjde de gröna målsättning till 40 procent av arealen, nu är det 17 procent. Samtidigt vill man öka Sveriges självförsörjning på livsmedel från 50 till 80 procent. Det går inte ihop. Alls.

Det är främst grönsaker och kött vi importerar. Spannmål exporteras faktiskt ett normalår. Men i år blir det annorlunda.
Om MP:s ekokrav hade gällt detta tork- och värmeår skulle missväxten ha fått än värre följder eftersom ekoskördarna är betydligt lägre. I fjol blev det runt 5 000 kilo vårvete per hektar i konventionell odling och drygt 3 000 kilo med eko. Och de bönder som i medier stolt visar upp sina urgamla sorter och hävdar att de är räddningen, de har ännu lägre avkastning.
Klimatförändringen innebär att risken för extremväder ökar. Då är det osmart att ställa om jordbruket så att det blir ännu känsligare för kyla och värme, regn och torka
Miljöpartiet bör sätta sig i skuggan och bestämma sig för om det är eko eller självförsörjning som går främst. MP bör ha ett svar när värmen i bästa fall avtagit och valtemperaturen stiger. Annars blir det väl svettigt för de gröna.

Så vad vill Miljöpartiet?
När ett litet extremparti som Miljöpartiet kommer med sådana saker de kommit med de sista åren är frågan om de snarare tappat förståndet än att de fått solsting eller värmeslag.
När ett sådant litet extremparti sitter på makten gör det sakerna än värre. Då förelägger de en politik som precis som de förhöjda bränslepriserna gör att Sveriges landsbygd föröds, kommer att bli omöjlig att bo i.
Är det den politik som är statsbärande, eller är det en politik som gör skada på landet?
För egen det så anser jag att detta lilla extremparti är en lika stor fara för landet som de nykomna är.
Jag anser att dessa Miljöpartister borde sparkas ut från alla parlamentariska församlingar, de borde förpassas till soptippen så att landet Sverige har en chans att återhämta sig.

https://www.expressen.se/…/har-miljopartiet-drabbats-av-va…/
https://corporate.visitsweden.com/…/visit-swedens-indiensa…/
https://www.regeringen.se/…/satsning-pa-ekologiska-livsmed…/
https://www.scb.se/…/9d77c…/jo0608_2017a01_sm_jo14sm1801.pdf
https://www.svt.se/…/darfor-tacklar-aldre-spannmal-torkan-b…
http://www.landlantbruk.se/…/gamla-vetesorter-klarar-torka…/