TINO SANANDAJI: Slutnotan för statens asylmottagande landar på 212 miljarder. – Utgifter för en dag hade räckt till två brandflygplan

“Mellan åren 2015 och 2018 – alltså under nuvarande mandatperiod – har asylmottagandet kostat skattebetalarna mer pengar än hela försvaret och samhällets krisberedskap. Slutnotan för statens asylmottagande landar på 212 miljarder. – Utgifter för en dag hade räckt till två brandflygplan, säger nationalekonomen Tino Sanandaji.

Tino Sanandaji. Brandflygplan. Foto: Pressbild samt Nyheter Idag

– I dag har vi vant oss vid skenande siffror i asylmottagningen. Men faktum är att när vi tittar tillbaka på Migrationsverkets prognos som Sanna Rayman citerade, då underskattades den kommande utgiftsökningen rejält. Med facit i hand kan vi se att ökningen blev den dubbla.

Samtidigt som debatten om asylmottagandet och dess kostnader pågår i sociala medier har sommarens omfattande skogsbränder kastat ljus på Sveriges krisberedskap. När Nyheter Idag intervjuade skogsarbetaren Bernt Brännvall när han röjde brandgator söder om Sveg klagade han på att samhället sparat in på bland annat krisberedskap och försvar.

Ur 2018 års ekonomiska vårproposition framgår att försvar och samhällets krisberedskap fick nöja sig med 201 miljarder under samma period som asylmottagandet kostade staten 212 miljarder. Ännu mindre pengar fick rättsväsendet under samma period, endast 173 miljarder. I den utgiftsposten ingår polis, kriminalvården, domstolar och åklagarmyndigheten.

Men enligt Sanandaji visar jämförelserna ändå inte hela bilden av de utgifter som kan kopplas till migrationen.

– Det är dessutom viktigt att hålla i minnet att det bara är initiala kostnader för asylmottagning. Utredningar visar att varje flykting och flyktinganhörig i snitt betalar in två till tre miljoner mindre i skatt än vad de kostar välfärdsstaten under en livstid…

– Enligt Morgan Johansson kostar två brandflygplan 100 miljoner kronor, en utgift han tycker är för dyr. Den senaste mandatperioden har svenska skattebetalare spenderat ungefär 140 miljoner kronor per dag på asylmottagandet. Utgifter för en dag hade räckt till två brandflygplan.

En annan jämförelse, som kanske är mer relevant, är Sveriges utgifter för asylmottagande i förhållande till FN:s flyktingbistånd.

– Ett annat sätt att säga det är att Sverige har lagt lika mycket på flyktingmottagning i Sverige som FN:s samlade flyktingbistånd för resten av världen. Det är ett surrealistisk slöseri med resurser om syftet är att hjälpa så många man kan.”

Det har påpekats att Johanssons siffra om brandflygplan kan vara inkorrekt och att moderna brandplan är dyrare än så, och motsvarar ett par dagars flyktinginvandring.

Sveriges dåliga bredskap har inget med flyktingar att göra. Det finns många områden man slösar på, Sverige hade kunnat köpa plan genom att ta lite ur kulturbudgeten, partistödet, låtsasjobb, pyssel, elcyklar, genusdagis, skattesänkningar, stöd till religiösa föreningar, statliga PR, eller annat man slösar tiotals miljarder på.

Däremot har man ljugit för svenska folket om invandringens kostnader, och lurar de mest lättlurade att tro att det egentligen är lönsamt. Det är det en absurd slöseri där Sverige hjälper få riktiga flyktingar som flyr sina liv och i stället lägger miljard efter miljard på ekonomiska migranter från säkra länder med falsk retorik om att “fly sina liv”, “döden”, “Auschwitz” “nazism” osv.

Av Tino Sanandaji

Artikeln (låst) här…

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

6 tankar på “TINO SANANDAJI: Slutnotan för statens asylmottagande landar på 212 miljarder. – Utgifter för en dag hade räckt till två brandflygplan

 1. Pingback: Sweden Are Silly – Inconvenient Observations

 2. Pingback: Nei, Sverige, det er dere som er latterlige – Kjetil Rolness – Jens Pikenes

 3. Kurt Edvardsson

  Är verkligen samtliga kostnader medräknade?: Migrationen orsakar många nya och ökade kostnader som måste medräknas. Ökat antal personer anställda inom kriminalvården, migrationsverket, bostäder, kontantersättningar, socialtjänst, fängelser, sjukvård, akutsjukvård, utbildning, skolor, SFI, väktar/skyddspersonal för akutmottagningar etc, försäkringskostnader(bilbränder, våldtäkter, skjutningar, sprängningar) Alla dessa extra kostnader som direkt är en följd av migranterna skall ju medräknas i kostnader för migrationen.

  Svar
  1. JANINA BROBERG

   Det så Du har skrivit är korrekt .Det pratas inte om. Människor är rädda och vill inte uttala sig. Jag försökte men det har inte gått. Det är så synt och jag sa kommer från annan land förstår inte ställningen. Landet Sverige är min andra hemland och jag bryr sig om. Man är nedbruten när man hör vad det händer dagligen. Censuren som märker mycket information att komma fram. Det skrämmer mig. Det behövs mer människor som är stolta att dem är svenskar.( Danmark, Norge ,Finland , Polen osv.) Jag är mycket besviken och arg.

   Svar
 4. Ben-Hur

  Jag antar att de kostnader som Sanandaji har räknat fram omfattar endast statens kostnader för migranternas två första år. Därefter läggs ju kostnaderna över på Kommuner och Landsting. Och om migranterna inte kommer i arbete på följande 2 år så måste man räkna med att de kostar 212 miljarder varje ytterligare tvåårsperiod. Samtidigt som det varje år kommer nya kullar av migranter som har samma kostnader. Och antalet förefaller hålla sig ganska konstant kring 100 000 per år.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *