NURI KINO: De kommer att rösta på SD, tidigare har de “alltid röstat rött”

Ett civilgarde jag har följt. Tjejer i medelåldern som agerar där polisen går kort. De brott som de har redovisat för mig som de ”själva har löst”” är mycket allvarliga. Rån, inbrott och våldtäkt finns bland dem.

Det började med att polisen inte kunde stoppa inbrott och rån i ett radhusområde. Tjejerna lade ett schema, vaktade och filmade en av gatorna. De hade sina mobiler förbereda när tjuvarna kom, följde efter rånarnas bil och kunde därför avslöja tjuvgömman. “Det jobbiga var att tjuvarna var personer som också var tiggare i kommunens centrum”, säger den ena av tjejerna och suckar.

När civilgardet gick till polisen med uppgifterna ”hände ändå inget”. Man sade att man skulle ta tag i det när resurserna så tillät.

Jag har under en tvåtimmars fika parerat rasistiska uttalanden och politikerförakt.

De här tjejerna har tidigare ”alltid röstat rött”. De såg för bara några år sedan Moderater som ”kapitalistsvin”. I detta val tänker de rösta på SD. När jag frågar om de har läst och satt sig in i partiets bakgrund och program får jag ett hånskratt till svar. De vill ha trygghet och bryr sig egentligen inte så mycket om något annat vad gäller vilka de ska välja på. ”Det kanske Jimmie Åkesson kan ge oss, trygghet alltså, vi förlorar inget på att testa, alla andra har ju bidragit till att fucka upp landet.”

Deras barn blir rånade, i ett fall våldtaget, deras hem tömda på värdesaker … När jag säger att de flesta partier ju har uttryckt att de t ex ska jobba för fler poliser på gatorna rycker civilgardets medlemmar på axlarna. De tror att politikerna ljuger.

Av Nuri Kino

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •