Aftonbladetprofil ledde program i Sveriges Radio efter SD-kritisk krönika

| 13 augusti, 2018

Nyheter Idag skrev för några dagar sedan om att SR inte lever upp till sina skärpta regler om opartiskhet.

De gjorde inte detta efter att de lät Aftonbladetprofilen Malin Wollin leda P4-programmet Karlavagnen, bara dagar efter att hon skrivit SD-fientlig krönika.
Det var i en krönika den 26 juli skriver Malin Wollin om hur hon på en fest träffar en kvinna som kritiserar Miljöpartiet och uttrycker sig positivt om Sverigedemokraterna.

Malin Wollin skriver att hon frågar kvinnan om hon inte skräms av SD och får till svar: ”Nej, de har gjort mycket bra för Sverige”.
Hon skriver: “Stod inte luften stilla innan så gör den det nu. Jag kan se mina egna tankebubblor hovra ovanför våra huvuden.
Här har vi alltså att göra med en välutbildad, till synes normalbegåvad person som tycker att skärpta besprutningsregler vid lökodling är farligare än nyssnassar.

Lite längre ner i texten skriver Wollin: “”Jag blir spak.
”De har satt invandringen på agendan, vi har inte råd att ta emot fler”
Jag säger ingenting, för vad ska jag säga? Det är inte olagligt att vara dum.
Sen kommer den, meningen som blottlägger hela hennes själ.
”Jag vill inte göra avkall på något”.”
Hon vill inte göra avkall på något. Denna 2000-talets fras för att ge fullständigt fan i hur det går.
Hon vill inte göra avkall och jag vill inte göra mer våld på mig själv.
Jag suger på en majskolv. Det är 29 grader i skuggan.

Bara några dagar efter sin krönika, den 30 och 31 juli, var Malin Wollin programledare i P4:s ”Karlavagnen”.
För Sveriges Radios medarbetare och frilansare finns alltid ett strikt krav på opartiskhet i offentliga sammanhang och i publiceringar, enligt företagets policy. Från den 1 mars till den 10 september har man skärpt kraven ytterligare, något som bland annat ledde till att Alexandra Pascalidou hamnade i karantän på obestämd tid.
Enligt de skärpta reglerna så ska vare sig fast anställda eller uppdragstagare (personer eller företag man hyr in tillfälligt eller under en längre tid) ha uppdrag där de påverkar innehållet om de ”privat eller i tjänsten” redovisat en uppfattning i en valfråga.

Men Sveriges Radio anser inte att Malin Wollins medverkan i ”Karlavagnen” bryter mot regelverket.
”Vi ser inte att rekryteringen av någon av de 24 programledare i sommarversionen av ring-in-programmet Karlavagnen i P4 krockar med de riktlinjer inför valet som fastslagits av Sveriges Radios ledning”, skriver Elin Claesson Hirschfeldt, planeringsansvarig på Sveriges Radio, till Nyheter Idag.
Hon meddelar att Malin Wollin inte är inplanerad för några fler program och fortsätter:

”Programlederiet i Karlavagnen Sommarkväll präglas av stor bredd i såväl bakgrund, ålder och intressen. Riktlinjerna har följts på så sätt att inga aktiva politiker medverkar. Vi efterforskar inte vilka politiska åsikter respektive person har privat. Karlavagnen Sommarkväll-arbetet handlar om att sända en eller ett par kvällar under sommaren.
Det vill säga, det är ett mycket tidsbegränsat arbete som går ut på att i första hand låta lyssnarna komma till tals. Vi hoppas att bredden bland årets programledare har tilltalat lyssnare i hela P4:s målgrupp – från de yngsta till de äldsta, från fotbollsnördar till schlagerfantaster.”

Så att Malin Wollin skriver en Sverigedemokrat-kritisk kolumn menar Sveriges Radio inte bryter mot deras egen policy.
Att hon uttrycker sig nervärderande om SD och en som sympatiserar med partiet är inget som SR tycker är oroväckande?
Men det är samma företag som under lång tid hade både
SD-hatarna Alexandra Pascalidou och Täppas Fogelberg som programledare i det programmet så vad är nytt, SR är lika dåliga nu som då kan man säga.

https://nyheteridag.se/aftonbladetprofil-ledde-program-i-s…/
https://www.aftonbladet.se/…/att-inte-gora-avkall-pa-nagot-…
https://sverigesradio.se/…/7ed85404-2820-4eb2-bc3c-c729a3a7…