Hemtjänst-mannens kupp mot Margit, 91

| 13 augusti, 2018

Vårt allt säkrare Sverige visar sig än en gång från en annan sida. GT skriver idag om stölder som begåtts av en person, en man som jobbade inom hemtjänsten i Göteborgs och Lerums kommuner.
De berättar hur äldre män och kvinnor släppte in mannen i sina hem. Han hade deras fulla förtroende, han jobbade inom hemtjänsten och var där för att hjälpa dem med städningen.
Nu åtalas mannen i 30-årsåldern misstänkt för en serie stölder som han utfört under arbetstid.

Göteborgaren Margit Svärm, 91, är ett av många offer som mannen misstänks ha slagit till mot. Gemensamt för de drabbade är att de blivit bestulna i sina hem av mannen som har kommit dit för att städa åt dem, på uppdrag av hemtjänsten.
Gemensamt är också att de utsatta personerna är mycket gamla. Några har avlidit sedan stölderna utfördes 2016-2017.
Mannen plockade på sig mängder av värdesaker i form av vigselringar, medaljer, armband, kontanter med mera. I förundersökningen finns hundratals föremål som mannen i de flesta fall sålt vidare till för totalt cirka 140 000 kronor.

 

Stölderna har skett i Göteborgs och Lerums kommuner.
De drabbade åldringarna förklarar i förhören att det inte är det ekonomiska förlusten som är det värsta, utan att det handlar om för dem ovärderliga minnen. Plus det faktum att stölderna utförts av en person som man haft förtroende för och släppt in i sina hem.
Margit Svärm berättar: “Jag tyckte om honom och litade på honom. Vi brukade ta ett glas juice och en kaka och sitta och prata. Han var lågmäld och trevlig.”
Hon är 91 år och glasklar i huvudet, men sju års cancerbehandlingar har tagit hårt fysiskt. Hon behöver rullator när hon ska gå.
Hon säger: “Men det är sällan jag ger mig ut numera. De här stölderna har satt sina spår.”

För Margit var redan drabbad av kriminalitet.
Hon fortsätter berätta: “Jag blev rånad utomhus för några år sedan. Därför kändes det nog lite extra när jag förstod att den här unge mannen som verkade så trevlig stulit av mig.
Jag blev stressad och tänkte: ”Jäkla unge”.”
En annan av den nu åtalade mannens offer sitter i rullstol och är 94 år. Han blev av bestulen på en medalj och ett par fina manschettknappar.
Han säger: “Medaljen verkar man inte ha hittat och det känns lite sorgligt. Jag var stolt över den. Jag fick den efter 30 års tjänst hos min arbetsgivare.”
I medaljen står det att den delades ut för ”Nit och redlighet”.
Mannen berättar: “Jag satte på den nån enstaka gång när jag skulle klä mig riktigt fint.”

Risken finns att mannens medalj är nedsmält. Handlare som köper guld och smycken har rätt att låta smälta ner dem en månad efter inköpen.
Margit Svärm blev av med kontanter och en kamébrosch som nu avlidne maken Gunnar köpte åt henne på 80-talet.
Hon berättar: “Den låg i en burk i nedersta byrålådan. Jag märkte inte att den var borta förrän poliserna kom hem till mig. De hade med sig massor av smycken och frågade om något kunde vara mitt.”
Mannen i 30-årsåldern anställdes som sommarvikarie av hemtjänsten i en av Göteborgs stadsdelar. Hans cv imponerade på enhetschefen som förvånades över att han lämnat ett fint jobb på Liseberg.

Mannen berättade då ”att han älskade utmaningar och att byta jobb” och togs emot med öppna armar som vikarie förra sommaren. Någon kontroll av hans cv gjordes inte.
Ganska snart började det bli problem med den nu åtalade.
Redan efter två veckor fick chefen ett samtal från en släkting till en av åldringarna.
Chefen berättade i polisförhör: “Det var två ljusstakar som stått i brukarens hall som var försvunna
Det mesta talade för att den åtalade utfört stölderna, men han nekade, och fick fortsätta jobba. Sen gick chefen på semester, men bad sin ersättare ”att hålla ett öga” på den nu åtalade mannen.
Snart hörde fler och fler åldringar eller deras anhöriga av sig om stölder och man pekade ut vikarien i 30-årsåldern. Då sa man upp honom.

Den inhoppande hemtjänstchefen säger i polisförhören: “Han brydde sig inte så mycket. Han var lugn och frågade när han skulle få sin sista lön och så.”
Snart rullade utredningen i gång och det skulle visa sig att mannen genomfört mängder av stölder. Mer än 150 värdeföremål förekommer bara i förundersökningen.
Det visar sig också snabbt att han sannolikt stulit vid ett tidigare jobb på ett äldreboende under 2016.
Mannen nekar till konsekvent till stölderna i förhören, men erkänner att han sålt guld eller smycken till guldbutik.
Något som förundersökningen visar tydligt. Vid genomgång av mannens bankkonto ser man att han sålt guld och smycken bara till en handlare för över 110 000 kronor.
Vid förhören kommer han inte ihåg varför han sålt smycken som tillhört de gamla människorna.

Hans kontoutdrag visar på lyxkonsumtion i form av bland annat dyra krognotor och kläder. Man misstänker också att en del av pengarna gått till narkotikainköp.
En husrannsakan genomfördes hos den misstänkte i oktober 2017. Han bodde då i en kommun strax utanför Göteborg.
När poliserna ringde på dröjde han med att öppna i flera minuter. När man väl kom in stod balkongdörren öppen. Likaså ett fönster i den inglasade balkongen.
När poliserna kollade av marken utanför hittade man en påse med smycken och tabletter i en buske. En del smycken hade också hamnat vid sidan av påsen i buskaget.
Smycken som stulits från åldringarna.
Man gjorde ett antal fynd också inne i lägenheten: smycken, klockor och andra värdeföremål. Likaså en summa kontanter och fentanyl som klassas som narkotika.

Mannen är nu åtalad i Alingsås Tingsrätt på åtta punkter: fem fall av grov stöld, två punkter gäller häleri och ett narkotikabrott. Rättegången är planerad att hållas i november.
Charlotte Oskarsson är målsägandebiträde för de drabbade:
Hon säger: “Det är givetvis svårt att vara gammal och utsatt för sådant här. Särskilt när det handlar om någon som missbrukat deras förtroende.”
Margit Svärm och övriga drabbade eller deras anhöriga, några har avlidit sedan de blev bestulna, kan få tillbaka en del av sina kära ägodelar när utredningen avslutas. Många dyrgripar hittades vid husrannsakan, andra har spårats via guldhandlarna, men en del värdeföremål är redan nedsmälta, enligt förundersökningen.
GT har sökt åklagaren och mannens advokat men på kontoren meddelar man båda har semester.

 

Utöver dessa misstänks mannen ha stulit också vid en tidigare anställning på ett äldreboende.
Kvinna, 95 år. Bestulen på guldarmband och tavla.
Kvinna, 91 år. Bestulen på pengar och smycke
Kvinna 89 år: Bestulen på pengar och ett flertal smycken.
Avliden kvinna: bestulen på vigselringar.
Man, 94 år: bestulen på manschettknappar och hedersmedalj.
Kvinna, 83 år: Bestulen på vigselringar.
Avliden kvinna: Bestulen på vigselringar.

Man undrar om inte kommunerna har en skyldighet att undersöka dem som jobbar inom hemtjänsten, ta och få utdrag ur deras belastningsregister så att inte de är med i ett sådant?
För att bara ett enkelt CV hur imponerade det än må vara ska kunna ge någon rätt att gå in i någons hem, kommunerna måste ha bättre kontroll på dem som arbetar både inom hemtjänsten och dem som jobbar på kommunens äldreboende. Detsamma ska förstås även gälla de privata äldreboenden.
Så här till slut ställer jag än en gång frågan om Sverige blivit säkrare eller inte?
Har det blivit tryggare, eller är det bara något som politiker och högre tjänstemän sprider för att medborgarna ska invaggas i falsk säkerhet.

https://www.expressen.se/gt/margit-91-blev-bestulen-av-man-fran-hemtjansten/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •