Väljarna som röstar på SD i smyg: ”Våra barn och släktingar vet inget”

| 13 augusti, 2018

Expressen skrev i gårkväll om SD-väljarna som är svåra att hitta, “smygröstarna”. Artikeln kom till när de besökte SD:s Sommarfest och mötte olika personer på den festen.
”Anders” är en av dem som Expressen kallar för “smygröstarna” säger: “Jag tror att SD kommer bli största parti.”
Expressen fortsätter sin Artikel med: “Strax intill Slottsudden i Sölvesborg har en rad husbilar ställt upp sig. Utanför en av dem sitter Anki och Peo Nilsson med ett par som vi kan kalla Pia och Anders. De båda paren har öl i glasen och chips i en skål på det bord de ställt ut på gräset. De har åkt hit från Österlen respektive Jönköping för att gå på Sverigedemokraternas sommarfestival. Till skillnad från Anki och Peo Nilsson är Pia och Anders här i smyg.

Pia, som tidigare röstat på Moderaterna säger: “Vi är inte sverigedemokrater utåt, våra barn och släktingar vet inget. Det kan vara känsligt. Jag skulle inte ringa till min son och säga att vi är här. ”Ni är fan inte kloka”, skulle jag höra då.
Man har ju fastnat i det där med rasist. Det är därför det är så tabubelagt. Vi är inte redo, även om vi sympatiserar med Åkessons politik så känns det så jobbigt att inte vara redo för det. Det känns som att det inte är accepterat. Man är inte så stark så att man sitter här och kan gå ut med det.”
Anki och Peo Nilsson blir först osäkra på om de verkligen röstade på SD i valet 2010, men enas efter en stund i att de nog gjorde det. Dessförinnan har det alltid varit Moderaterna som gällt. De hade läst om alla bilbränder då och tyckte att det inte var någon som gjorde något åt det. Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” blev droppen och SD lösningen, menar makarna. Efter valet 2014 blev de också medlemmar. Men det var inte på vilka förutsättningar som helst.

Anki Nilsson säger: “Gick de över tio procent i valet skulle jag gå in och stöda som medlem bestämde jag mig för innan valet, vilket det ju blev.”
Att gränsen för att bli medlem förra valet gick vid just tio procent förklarar Anki Nilsson med att de då skulle känna att SD skulle sitta kvar i riksdagen även framöver. Att det inte skulle bli något nytt ”Ny demokrati” som lika snabbt åkte ut som det kom in, helt enkelt.
Just nu ligger SD och pendlar mellan 16 och 20 procent i opinionen. Men till valet tror alla i sällskapet utom Peo Nilsson, som tror att de blir näst störst, att de blir störst. Pensionärerna är argare än vad många tror och det finns många sympatisörer som likt de själva inte vågar säga vad de ska rösta på, menar de.
Och inte heller Anki och Peo Nilsson har varit ”öppna” sverigedemokrater hela tiden.

Anki Nilsson säger och vänder sig mot Pia och Anders: “Det har ju varit lite laddat. Från början när vi gick med så gick vi inte ut och sa det. Eller som när vi träffade de här människorna för bara några veckor sedan.
Det var ett par till som vi träffade då också. Kvinnan i paret ville att vi skulle bli vänner på Facebook. Då sa jag: ”jag vill bara säga en sak till er allihop. Jag är SD:are och jag kan gilla saker med SD på min Facebook”. Det var helt okej, men lite så har man behövt säga.”
Peo Nilsson fyller i: “Det där med rasismen, det är något som man inte tycker är kul va. Vi anser oss vara oss ganska humana människor men ändå har SD fått stämpeln att det bara är rasister som är med där egentligen. Men jag tror inte att det är riktigt så va, säger Peo Nilsson, som tillsammans med frun nu står på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktigevalet i Simrishamn.”

Expressen säger då: “Men partiet har ju tampats med en del skandaler och folk som sagt rasistiska saker?”
Anki Nilsson säger då: “Nackdelen med SD är att de har lite fel sympatisörer. De tror att Åkesson kanske står för en annan politik än vad han gör och hänger på. Det kommer in fel personer då. Det förstör för partiet.”
Uppför backen sett från den lilla husvagnsparkeringen ligger festivalområdet med det stora tältet där Åkesson ska tala i dagen efter. Det har börjats fylla på med folk i takt med att det blir allt mörkare. Plastmuggar med öl står radade längs träbänkarna. Några barn i tioårsåldern passerar iklädda munktröjor med SD-tryck. Kent-coverbandet ”Frank” har precis klivit upp på scen och börjat spela. Jimmie Åkesson, som nyligen anlänt iklädd SD-keps och med en öl i handen, står i en liten vip-hörna i tältet med vänner och partitoppar.

Barbro Karlsson från Bromölla, där 28,4 procent röstade på SD i förra riksdagsvalet, sitter med ett gäng vid en av träbänkarna precis utanför tältet där det är lite lugnare. Hon är här bland annat med sin syster. Egentligen är allt systerns förtjänst, menar hon. Barbro Karlsson var nämligen inte alls politiskt intresserad av politik förrän systern tog henne till ett torgmöte där Jimmie Åkesson talade 2007, tre år innan partiet för första gången skulle ta plats i riksdagen. Hon säger att hon redan då börjat märka att ”det började hända saker i landet och att det var mycket orättvisor”. Men det var talet som skulle förändra allt för henne.”

När man läser Expressens artikel så slår det mig några saker, för det första så skriver de om “smygröstarna”.
Om inte jag har helt fel för mig så behöver väljarna inte berätta på vilka de röstar på och är där någon tidning som skrivit om “smygröstarna” som röstar på Sossarna, Moderaterna, Centern eller Liberalerna?
Så varför ska då de som sympatiserar och röstar på Sverigedemokraterna som “smygröstare”?
Sen så är det kanske inte så konstigt det är så få som vill gå ut med att de sympatiserar eller röstar på SD, inte med tanke på vad de råkar ut för. Inte med tanke på att de är öppet villebråd för allehanda trakasserier, mobbing och förföljelse.

Inte med tanke på att där är personer som blivit av med sina arbeten på grund av att de är med i SD. Inte med tanke på att där är många som blivit uteslutna ur fackföreningar på grund av sitt engagemang i SD. Där är t.o.m. dem som begått självmord för att de blivit trakasserade, mobbade, påhoppade och misshandlade för att de varit engagerade i partiet.
Sen kan man fråga sig vilka som bär skulden till detta och där kan mainstreammedia ta på sig en stor del av “drevet” som förekommit och som förekommer.
Men också vissa av riksdagens partier och deras ungdomsförbund har stor del i förföljelsen, såsom Vänsterpartiet och deras Ungdomsförbund Ung Vänster, Socialdemokraterna och deras SSU.

Men även Centern och Liberalerna och deras ungdomsförbund är inte oskyldiga till förföljelsen av SD, deras politiker och väljarkår.
Där är sen också dessa självutnämnda domare så som Henrik Johansson och Christopher Gummesson i IRM, för att inte tala om EXPO och Researchgruppen som försöker lägga all skuld på SD och dem som röstar på dem, så är det då så konstigt att många varken vågar eller vill visa att de sympatiserar och än mindre röstar på SD?
Och när man sen ser och läser på Facebook vad valarbetare för SD blir utsatta för medan valarbetare från andra partier bara ser på utan att ingripa är det än mindre konstigt att folk vill eller vågar visa att de röstar, än mindre sympatiserar med det partiet.

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/valjarna-som-rostar-pa-sd-i-smyg-vara-barn-och-slaktingar-vet-inget-/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •