Agendasättande medier: Klimat, klimat, klimat!

| 14 augusti, 2018

Dick Erixon skriver i sin ledare i Samtiden om mainstreammediernas agendasättning nu, hur de i artikel efter artikel skriver om klimatfrågan, hur de i kolumn efter kolumn, ledare efter ledare gör detsamma.
Hur de stora tidningarna med alla medel försöker skjuta in Miljöpartiets viktigaste fråga på agendan nu en månad innan valet och hur de samtidigt försöker få invandring och brottslighet, från den politiska dagordningen.

Att Miljöpartiet sen anser att väderleken är detsamma som klimatet och att dessa stora tidningarna går på deras retorik visar endast hur lite de allihopa förstår klimatet och dess variationer under årtusenden. Att mainstreammedierna vill annat och slår stort upp artiklar på tunt eller inget underlag alls är skrämmande.
På detta har många reagerat, bland annat riksdagskandidaten Ann Heberlein (M) som skriver på Twitter: ”En torr sommar skapar stora problem, men gör ingen klimatkris. Det är för tidigt att utropa världens undergång. Jag föreslår att storstadsjournalisterna bearbetar sin klimatångest någon annanstans än i spalterna. Deras fokus börjar bli lätt parodiskt.”

En som svarat på Heberleines Twitter har skrivit: ”Inte parodiskt, om det ses som en del i den mediala Operation *Rädda MP kvar i RD*. Redaktionerna har intagit kampanjläge.”
Men medierepresentanter slår tillbaka, som Expressens kulturskribent Jens Liljestrand:”Till alla er högerpopulister som ALLTID ALLTID ALLTID VRÅLAR OM SAMHÄLLETS TOTALA KOLLAPS OCH UNDERGÅNG men nu, när ekosystem bryter samman, boskap nödslaktas, bränder rasar och oersättliga värden försvinner anklagar andra för ‘alarmism’: Mitt förakt för er är gränslöst.”

Dick Erixon skriver vidare i sin ledare att
“Medierepresentanternas totala brist på proportioner är slående. Liksom deras infantila känsloutfall.
Skillnaden mellan klimatfrågor (som inte bygger på hur varmt det varit en sommar) och migration är att klimatet
1) i miljontals år alltid har skiftat kraftigt även utan mänsklig aktivitet,
2) i den mån mänsklig aktivitet påverkar sker det i andra länder än Sverige, vilket gör det kontraproduktivt att tvinga på svenska folket dyra och hårda inskränkningar när smutsen lättare begränsas på andra håll.

Migrationen kan vi däremot ha full kontroll över:
1) stäng gränserna för all asylinvandring annat än från grannländer, vilket är i enlighet med internationella avtal,
2) stoppa anhöriginvandring för dem som inte är svenska medborgare,
3) starta återvandringsprogram.
Klimatet kan inte effektivt påverkas av riksdagen, hur mycket journalister och miljöpartister än önskar det. Migrationen och växande otryggheten den skapar kan däremot riksdagen omedelbart påverka efter valet. Det gäller bara att svenska folket röstar för det, och inte låter sig luras av mediernas kampanjjournalistik.”

Om någon tror att jag inte tar klimatet på allvar så kan jag bara säga att det gör jag, men som de flesta riksdagspartierna tror att en eller två år av extremt väder är ett bevis på att klimatet håller på att kollapsa, det är att dra allt för stora växlar på just väderlekens skiftningar.
Att sen som mainstreammedierna nu har försökt att skifta fokus på valets frågor.
Detta bara för att i dessa medier sitter en hop med miljöpartister som ser att det partiet de stödjer är på väg att marginaliseras, det är skrämmande.
Dessa medier borde inte på annat än ledarsidan och i kolumner sprida politiska budskap.

De borde se till att bara rapportera om vad som händer i Sverige. Om alla oroligheter, alla mord, alla överfall, alla bilbränder och andra saker som inträffar, likaså skulle de inte mörka sådana saker som signalement på gärningsmän bara för att det kan gynna det parti som de motarbetar med alla medel.
För nu så är det allt viktigare att dessa medier förhåller sig korrekt. Är det så att de mörkar och ljuger så förlorar de allt mer i anseende, i trovärdighet, och jag tror inte dessa medier har så mycket av den varan att förlora innan de helt förlorar de få läsarna de har kvar.

https://samtiden.nu/2018/08/agendasattande-medier-klimat-klimat-klimat/