Tino Sanandaji: Igår sattes ett 100-tal bilar i brand runt om Göteborg under våldsamma upplopp.

| 14 augusti, 2018

Nu är problemet dock fixat:

“Polisen säger att man har en god bild av vilka det är som varit aktiva i oroligheterna. Vi har redan på morgonen börjat föra orosamtal med föräldrarna till de ungdomar som var på plats. Vi valde att inte gripa några utan har identiferat dem och pratat med dem”

Regeringen agerar lika kraftfullt: ”Jag blir förbannad på riktigt, säger statsminister Stefan Löfven”. Uttalandet ska ha satt skräck i busen och troligen stoppat bilbränder en gång för alla.

Justitsieministerns gör heller inget, han upprepar bara vad de redan gjort och låtsas att de kommer att få hårda straff: “Förra året skärpte regeringen straffet för grov skadegörelse, som nu kan ge upp till sex års fängelse. Hoppas att ligisterna kan gripas så att de kan få de straff som de förtjänar“

Hoppas? Polisen i Trollhättan vet vilka de är men väljer att inte gripa någon, och totalt har bara två gripits. I tidigare upplopp med hundratals gärningsmän har ytterst få dömts.

Att citera teoretisk maximalstraff skrämmer knappast när ungdomarna vet att ingen döms, och ofta inte ens grips. Konsekvensen av att tända eld på andras bilar är att poliser åker dit för en irriterande orossamtal med ens föräldrar.

Av Tino Sanandaji

Läs artikel här…