Joel Karlsson hittade sprängmedel i skogen: ”Bombgruppen kommer nästa vecka!”

| 18 augusti, 2018

När man läser denna artikel så undrar man verkligen om polisen utför det de ska göra, om det är rätt personer som är poliser numera?
För i detta faller så kan man verkligen fråga sig det.
Man kan också fråga sig om det verkligen är en privatpersons ansvar att ta hand om sprängämne tills bombgruppen har tid och vägarna förbi?

För att återgå till artikeln så var Joel Karlsson ute och gick i skogen när han hittade en hel sopsäck med sprängmedlet dynamex i skogen i Hällefors. Han tog hem en del av röda ”korvarna”.
Han säger: “Det kunde ju inte ligga kvar i skogen.”
När kan kom hem larmade han polisen. Vid 14.41 på fredagseftermiddagen kom larmet om Joel Karlssons fynd in till polisen. Och efter ett tag kom en patrull hem till huset. Enligt Joel Karlsson ville poliserna inte gå fram till fyndet.

Joel säger att polisen skrek: “Backa!
När då Joel frågade varför då? Jag hade ju redan kört med skiten i bilen i en timme. Smäller det så smäller det.”
Polisen ville heller inte ta med dynamexen utan istället invänta att bombgruppen kontaktar honom på måndag.
Polisen sade då till honom att: “han skulle ha det i garaget, men det är ändå explosivt material så det vill jag inte ha i garaget, sa jag. Tänk om jag kör med vinkelslipen eller nåt.”

Joel fortsätter berätta: “Så till slut tog jag stegen och satte upp det i den högsta björken jag har, på en spik. Där hänger det nu.”
Polisens bombgrupp har undersökt fyndet genom att kolla på en bild.
Stefan Wickberg, polisens presstalesperson i region Bergslagen säger: “Vi bad honom att ta ett kort på det här, vilket han har gjort. Därefter har vi vidarebefordrat det till bombgruppen, våra experter i Stockholm.”

Han säger vidare: “Man känner sig trygg i att det är dynamex, för i så fall är det ofarligt. Det behövs någon sorts tändhatt för att antända.”
Han säger vidare: Däremot är jag kritisk mot den som lämnat dynamexet i skogen.
Vem gör så?”
Polisens bombgrupp kommer att hämta upp dynamexet om några dagar eller högst en vecka.

Stefan Wickberg säger: “Då passerar gruppen i närheten och då ska de ta med sig det. Fram tills dess får sprängmedlet hänga kvar i Joels björk.”
Han säger vidare: “De ska ringa mig i veckan som kommer, det är helt sjukt. Om det nu var så ofarligt hade de ju kunnat ta det med sig.”

Så nu ställer jag frågan än en gång. Vad är det för virke i polisen?
Varför stannade de inte kvar på platsen för att invänta experternas utlåtande om sprängämnet och efter de fått svaret tagit det med sig?
Sen är jag mycket frågande till om polisen verkligen får säga till en medborgare att han får förvara sprängämnet i sitt garage fram tills bombgruppen kan hämta det?

Jag kan ha fel men de som handhaver sprängmedel ska ha licens på det och sprängämnet ska förvaras i en så kallad “sprängkista” där det även vid en detonation inte kan skada någon.
Sen en sista sak i detta, vad har polisen gjort med återstoden av sprängämnet?
Har de spärrat av området där Joel Karlsson hittade det i väntan på att bombgruppen även ska ta hand om detta?

För i början av artikels så står det att Joel endast “en del av röda ”korvarna”.”
Så resterande ligger alltså kvar i skogen och vad har hänt med dessa?
Där är allt för många obesvarade frågor för att göra mig övertygad om att polisen i region Bergslagen har gjort ett fullgott arbete. Enligt mig så behövs det en ordentlig undersökning av det som hänt och en ordentlig uppföljning av allt samman.

https://www.aftonbladet.se/a/bKrrkk

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *