Tino Sanandaji: Vad av allt S påstår går egentligen att lita på?

Magdalena Andersson (S), finansminister

Dagens Industri: ”Allt talar för en kris. Såväl den förre statsministern Göran Persson (S) som den tidigare moderate finansministern Anders Borg (M) varnar för en ekonomisk kris. ”De sker med största sannolikhet före 2022”, säger Anders Borg. ”I Sverige är vi väldigt skuldsatta, vi har Europas största byggsektor…Ska hushållen få ordning på att huspriserna balanseras på en väsentlig lägre nivå då kommer vilja justera sin balansräkning och då konsumerar de mindre. Det är ett klassiskt läge där med förhöjd risk för en djup och långvarig lågkonjunktur”

Norrbottens Kuriren: ”Går det bra för Sverige? Sverige har i själva verket den lägsta tillväxten per capita i hela EU.

I juli kallade finansministern Sveriges ekonomi för urstark och ett par veckor senare när regeringen samlades på Harpsund förkunnade hon att tillväxten är god. Hon kostade i vanlig ordning på sig att gå till attack mot Alliansen: ”Jag får kritik av mina borgerliga motparter för att måla ekonomin ljus, men det är så siffrorna ser ut.”

John Hassler är professor i ekonomi vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet. Han uppmärksammade nyligen i ett inlägg på Facebook att beskrivningen av ekonomin inte stämmer. Sverige har i själva verket den lägsta tillväxten per capita i hela EU…En annan möjlighet är att prognoserna om ett historiskt lågt valresultat för S har gjort att alla förbehåll lämnats vid vägkanten. Gör och säg vad som helst – bara det ger en röst. Det är också möjligt att det beror på att S inte vill diskutera invandring. Den låga tillväxten per capita är delvis beroende på den omfattande invandringen.

Oavsett anledning är det ovärdigt att rikets finansminister låter sitt förhållande till sanningen ta sig så fantasifulla uttryck mitt i en valrörelse. Frågan tränger sig på. Vad av allt S påstår går egentligen att lita på?”

Allt detta finns i min nya bok. Att regeringen skönmålar ekonomin är en del av det politiska spelet, det märkliga är att Alliansen lägger sig platt och inte utmanar myten om urstark ekonomi trots svag tillväxt i BNP per capita och hög skuldsättning.

Av Tino Sanandaji

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •