Sara-Lena Bjälkös egna ord om beskjutningen.

| 28 augusti, 2018

Nu talar SD-riksdagspolitikern ut om beskjutningen hon råkade ut för natten mot i söndags.
Det var riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö som tillsammans med sin man färdades på den buss som besköts i helgen.
Hon säger till SVT Nyheter Väst: “Jag trodde att vi skulle bli ihjälskjutna.”
Det var på lördagskvällen som riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna, Sara-Lena Bjälkö, satt på en buss som blev beskjuten i Skaraborg, vilket GT var först med att uppmärksamma.
Hon säger: “Man kan inte förstå att det har inträffat. Just nu känner jag mig chockad och rädd.”

Enligt P4 Skaraborg ska händelsen ha utspelat sig i samband med att bussen blev omkörd av en bil, varpå personer i bilen drog fram ett vapen och avlossade ett eller flera skott i närheten av bussen.
Händelsen rubriceras som grovt olaga hot, men utreds som hatbrott eftersom det inte kan uteslutas att det finns politiska kopplingar. Enligt polisen tyder dock ingenting i nuläget på att det har med politik att göra.
Inte heller Sara-Lena Bjälkö tror att hon blev utsatt i egenskap av politiker. Hon hade tidigare på kvällen varit med sin man på en privat och helt opolitisk tillställning.

Hon säger: “Det här är inte klokt, man jobbar för ett tryggt samhälle och land, och så får man uppleva något sådant här. Det är helt ofattbart att det hände.”
Hon berättar att hon ännu inte har återhämtat sig efter händelsen.
Hon berättar vidare: “Jag tänker bara på om det skulle hända igen, om det kommer hem någon här. Det är fruktansvärt att inte känna trygghet. Det är ett trauma man har varit med om.”
Efter händelsen har familjen blivit erbjudna hjälp att få gå och prata med någon om upplevelsen.

Polisen håller nu på att utreda det hela och även Säpo lär vara inkopplat på fallet och om utredningen finner att skjutningen har politiska kopplingar så lär de ta över fallet.
Helena Trolläng regional utredningsenhetschef i region Väst säger: “Vi kan inte utesluta att det har med politik att göra men det finns i nuläget inget som talar för hatbrott med politiska tecken. Vi jobbar brett och av utredningstekniska skäl kan jag inte kommentera så mycket mer detaljer än att det pågår en intensiv förundersökning av allvarlig karaktär.”
Minibussen ska inte ha haft några politiska beteckningar, och enligt Helena Trolläng ska riksdagsledamotens besök i Töreboda inte vara relaterat till politik. Trolläng vill inte kommentera närmare hur beskjutningen ska ha gått till.

Helena Trolläng fortsätter: “Det är ett antal personer som varit med om en hotfull situation. En av flera personer var en politiker. Ett förbipasserande fordon har stått för hotet som bestod av att det har avlossats skott, men som det ser ut nu verkar det inte ha varit några skarpa skott, det får dock utredningen visa.”
I samband med händelsen underrättades även Säkerhetspolisen om vad som hade skett.
Hon säger dock: “Men händelsen kommer att ligga kvar på Polismyndigheten och kommer inte att flyttas över till Säkerhetspolisen, för att man inte ser så tydlig politisk koppling.”

Att detta måste varit en djupt traumatisk händelse för de som satt i bussen står nog helt klart för alla och en var, men en sak som slår mig är att jag tycker polisen tar lätt på händelsen.
Bara för att bussen inte hade några politiska beteckningar så säger det inte att utomstående känt igen Sara-Lena Bjälkö och följt efter henne och det sällskap hon färdades med.
För även om makarna Bjälkö varit på en privat tillställning så säger inte det att meningsmotståndare inte följer efter och kartlägger personen för att i ett annat skede göra något.
Jag säger inte att så är fallet men jag anser att polisen i detta fallet efter att hon och sällskapet blivit beskjutna är lite väl naiva i sin syn om att det kan ha politiska kopplingar.

Detta kan vara ett försök att skrämma SD-politikerna så de inte vågar vara politiskt aktiva och då är den politiska kopplingen helt solklar. Detta är inte första gången som folk har försökt skrämma politiska motståndare här i Sverige,
Där har varit många fall där lokalpolitiker fått både hus och hem vandaliserats, där de fått bilen uppeldad och olika slagord skrivna bredvid.
Så än en gång, polisen ska inte utesluta något för tidigt och det kan vara så att inte bara SD-ledningen behöver övervakning, utan även andra personer i riksdagsgruppen.

https://www.svt.se/…/sd-s-riksdagsledamot-om-beskjutna-buss…
https://www.svt.se/…/avlossat-skott-mot-buss-utreds-som-hat…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •