Åklagare slutar på grund av tung arbetsbelastning

| 31 augusti, 2018

Det går att läsa på SVT-nyheter att sedan 2017 har var tionde åklagare i Sverige slutat sitt jobb, detta rapporterar SR.
Skälen uppges bland annat vara för hög arbetsbelastning och dåliga framtidsutsikter på grund av uppsägningar.
Medan resurser till polisen de senaste åren har ökat, gäller inte det samma för åklagarmyndigheten. När polisen utreder allt fler brott ökar också åklagarens arbetsbelastning, bland annat eftersom åklagare kan ta över ledningen över brottsutredningar.
Torsten Angervåg chefsåklagare i Norrköping säger till P4 Östergötland: “Vi är tröttare, aldrig varit så få som vi är nu samtidigt som polisen börjar leverera.

Enligt åklagarmyndigheten har 95 åklagare i Sverige slutat sedan 2017, vilket är ovanligt många Vanligtvis slutar runt 40 per år.
Johan Nilsson som arbetade som åklagare i nio år uppger att det var arbetsbelastningen som fick honom att sluta för att gå vidare till ett jobb på Transportstyrelsen.
Han säger: “Man biter gärna ihop, kavlar upp ärmarna och jobbare lite hårdare. Det är klart, det var påfrestande. Det påverkar humör och familjeliv och möjligheter till avslappning.”
Enligt åklagarmyndigheten riskerar 100 åklagare att sägas upp fram till 2021 om inte myndigheten budget ökar med 180 miljoner kronor.
Torsten Angervåg säger: “Vi riskerar att bli en flaskhals om inte vi får ökade anslag. Det som polisen levererar måste ju tas om hand.”

Så ännu ett område som socialdemokraterna misslyckats på. De satsar pengar på polisen nu och det är gott.
Men vad kommer att hända om inte åklagarmyndigheten fungerar?
Jo, det kommer att bli kaos, ingen kommer att kunna bli dömd. Polisen kommer inte att kunna fortsätta med sina utredningar, de är tvungna att släppa brottslingar lösa igen.
Är det så en fungerande rättsstat ska fungera?
Är det så en rättsstat ska vara?
Eller är Sverige fortfarande en rättsstat om några år till med en regering som mer ömkar för gärningsmännen än för offren?
Kommer Sverige att klara denna påfrestning utan att anarkin kommer att frodas.
Jag säger bara att betänk detta den 9 september innan ni lägger er röst. Tänk efter före.

https://www.svt.se/…/aklagare-slutar-pa-grund-av-tung-arbet…
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •