Lotta Gröning: S har blundat för de sämst ställda i samhället.

| 31 augusti, 2018

Lotta Gröning skriver i en krönika från i går om att Socialdemokraterna har blundat för de sämst ställda i samhället. Men nu så försöker Löfven och Co att övertyga väljarna med det ena efter det andra vallöftet att de ska göra bättring.
Men den avgörande frågan är som Lotta ställer sist i sin krönika är om vi som medborgare ska tro på Löfven och hans löften?
Ska vi tro på honom eller några av de ministrar han har i sin regering?
Det är den avgörande frågan och det är den som Lotta Gröning också ställer sig.
För egen del litar jag inte på honom, inför valet 2014 lovade han en massa som han inte genomfört än och som säkert aldrig kommer att genomföras.
De lovade att bränsleskatten inte skulle ökas, men vad har hänt?
De har och är förödande i många områden inte minst för dem som redan lever på gränsen.

Nu skriver Lotta att “11 dagar före valet gjorde partiet en helomvändning när det gäller LSS och rättigheterna till assistans. Ansvarig minister Lena Hallengren som hade stöd av Stefan Löfven på presskonferensen konstaterade att för oss är det inte en fråga om kostnader, detta är en rättighet och då får det kosta.
Enligt Hallengren hade det ingen betydelse om hur mycket pengar som behövde satsas oavsett om det var 700 miljoner eller en miljard så skulle människor ha rätt till assistans.
Därmed lämnade Socialdemokraterna rollen som enda parti som i fyra års tid motarbetat människors rätt till assistans.

Jag känner både glädje och sorg. Jag är givetvis glad att det nu finns en väg fram för alla de människor som blivit fråntagna sin hjälp och som har haft stora svårigheter att klara sin vardag. Jag blir glad när tänker på de människor som jag mött, som suttit och gråtit och trott att de skulle dö eftersom ingen längre fanns där för att hjälpa dem. Jag har följt kampen, ropen på hjälp, ropen på att få vara människa och ha ett värdigt liv trots funktionsnedsättning. Jag har mött politiker lokalt som gjort allt för att påverka partiet, jag har mött riksdagsledamöter från socialutskottet som skickats ut när ministern inte villa ta i frågorna.
Till och med på partikongressen fick partiledningen kritik för sitt agerande. Det har varit maktlösa politiker som bara hoppades att regeringen skulle svänga. Men ingenting hände.

Regeringen hade ett mål i assistansfrågan nämligen att fördröja alla beslut fram till valet. Den tillsatte en utredning som ska vara klar i december i år. Under tiden kunde besparingarna fortsätta och Försäkringskassans snäva tolkning av regelverket.
Kritiken har aldrig tystnat och när Annika Strandhäll avsatte försäkringskassans GD Anne-Marie Begler i april 2018 gjorde många analysen att det var ett strategiskt drag för att underlätta och undkomma kritiken i den kommande valrörelsen. En ny generaldirektör skulle frigöra regeringen från den brutala och känslobefriande politiken som drabbat funktionshindrade som förlorat sin assistans.
De funktionshindrades behov har nonchalerats och de har straffats för att några få fuskat med bidragen och för att privata entreprenörer sett till att tjäna pengar.

Den sorg jag känner är att jag ser ett socialdemokratiskt parti i kris som gör allt för att behålla makten. Det råder ingen tvekan om att klyftorna i samhället har ökat under den socialdemokratiska regeringen.
Det är svårt att förstå hur Socialdemokraterna konsekvent under många år blundat för de sämst ställda i samhället. Regeringen Reinfeldt gjorde faktiskt mer men det berodde mycket på den starka kritiken som då fanns från vänsterhåll. Socialdemokratin förväntas stå för rättvisa men de tycks ta sina kärnväljare för givna och lever på fornstora dagar.
Frågan inför valet är om alla dessa vallöften räcker? Har regeringen skapat trovärdighet? Det återstår att se, det är väljarna som avgör!

https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/s-har-blundat-for-de-samst-stallda-i-samhallet/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •