Tino Sanandaji: Löfven har i flera år ljugit bort ökning av gängmord, sexualbrott, bilbränder och vårdköer.

| 31 augusti, 2018

Stefan Löfven skämmer ut sig och påminner om ledare i en bananrepublik när han har ett utbrott och desperat kräver självcensur av oppositionsledaren.

”Löfven och Kristerssons bråk om Sverigebilden: ”Låt oss se problemen i vitögat och låt oss ta itu med problemen, säger Ulf Kristersson.”

”– Man ska inte prata illa om sitt eget land, det tycker jag väldig, väldigt dåligt om. /…/ Vi har för hög brottslighet, vi har för långa köer i vården, men man beskriver inte sitt land på det sättet, jag tycker det är ett övertramp och man gör inte så om man är kandidat till statsminister, säger Stefan Löfven”

Löfven har i flera år ljugit bort ökning av gängmord, sexualbrott, bilbränder och vårdköer. Nu låter han som Turkiets Erdogan eller Venezuelas Maduro som skriker att oppositionen ska vara tyst om problem i utländsk media för att det på något sätt skulle vara illojalt.

Vad är det för dumheter? Är det bra för Sverige att tysta öppen diskussion om problem? Sen när censureras valdebatt i västländer? Man kan fundera på hpn om Trump skulle rasat mot att Demokraterna kritiserar problem i USA.

Sanningen är att Löfven inte vill skydda Sverigebilden, han försöker tysta kritik mot sitt misslyckade ledarskap. Notera ironin att samma personer som kallar det alarmism att nämna vårdköer påstår att ”demokratin är hotad” eller skrämmer väljare att ekonomin skadas om britter får höra kritik mot regeringen. Tror Löfven att Financial Times läsare inte kan kolla upp kronkursen själva?

Jag skriver om detta i min senaste bok: “Kampanjen om Sverigebilden innehåller sällan någon värme eller genuin kärlek till Sverige, utan utstrålar snarare en nervositet – kanske då många undermedvetet förstår att de ägnar sig åt att förtränga. Hejarklacken blir sällan entusiasmerande utan piskar snarast upp en ångestfylld hysteri.”

Ingen som älskar sitt land försöker tysta samhällskritik om korrekta problem. Stefan Löfven älskar makten, inte Sverige.

Av Tino Sanandaji

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •