Ilska efter reklamen från Socialdemokraterna

| 6 september, 2018

Där har skrivits en del på SVT om att SD sände ut sin tidning direktadresserad till pensionärer, men var är deras kritik att Socialdemokraterna sänt ut ett brev till barnfamiljer där de påstår att skola och fritidshem skulle vara stängt på fredag?
SD:s tidning SD-Kuriren är en informationstidning från dem som berättar det inte mainstreammedia berättar om partiet, medan Socialdemokraternas utskick är en ren lögn. Som om det vill sig illa kan göra att många barn kommer att skolka från skolorna i morgon dag.
Enligt Ekuriren har 250 000 föräldrar över hela Sverige fått ett brev hemskickat där det på framsidan framgår att både skola och fritidshem kommer vara stängt på fredag.

”Hej alla föräldrar. Glömt inte att skola och fritidshem är stängt på fredag på grund av planeringsdag!”, inleds meddelandet.
På blanketten står det vidare:
”Ps. Det går löss. Glöm inte att kamma dina barn ikväll”.
Det är först på baksidan av blanketten som det framgår att det inte alls rör sig om en planeringsdag eller att det går löss på skolorna.
I själva verket är det reklam för att uppmärksamma Socialdemokraternas förslag om en familjevecka.
Fyrbarnspappan Magnus Munther 34, från Ekeby fick brevet i onsdagen och då möttes han av glada miner när de precis hade läst att de var lediga på fredag.
Han säger: “De var jätteglada och då tittade jag på framsidan och tyckte det var väldigt märkligt. Jag kollade skolans portal och när jag sedan vände på bladet så såg jag att det var reklam. Det var väldigt missvisande.”
Expressen frågar då: “Vad tänkte du när du insåg att det var reklam?”

Magnus säger: “Jag blev förbannad och tänkte att sådant där kan man inte skicka ut. Sedan fick jag förklara för ungarna att det inte är skolan som har skickat ut det, utan att det är regeringen. De tyckte det var tråkigt och blev lite ledsna för de trodde att de skulle vara lediga.”
Magnus Munther har inte varit i kontakt med skolan än, men berättar att flera föräldrar har hört av sig till honom och reagerat på reklamen.
Han fortsätter med: “Det var ett väldigt märkligt utskick. Det var många som trodde på det och hade gått in på skolans portal och tittat innan de vände på lappen.
Expressen frågar då: “Vad tror du syftet från Socialdemokraterna var?”
Magnus säger: “Det har jag inte blivit klok på ännu. Om du läser framsidan så är det väldigt luddigt vad det är de vill ha ut. Det hade ju så klart att göra med föräldraledigheten som de vill få igenom men det är fortfarande väldigt luddigt vad det är man vill uppnå.”
Socialdemokraternas biträdande kommunikationschef Juan-Pablo Roa menar att reklamutskickets avsändare är tydlig.

Han säger: “För oss är det naturligtvis viktigt att mottagaren uppfattar att vykortet kommer från oss. Vårt mål är att skapa kännedom om Familjeveckan och att det är Socialdemokraterna som vill införa den.
Och fortsätter med: “Även om vykortet är en lek med en lapp om planeringsdag så finns det ju ingen skola som avsändare på vykortet. Däremot vår partilogga och en text från oss. Så jag tycker att vi är tydliga.”
Expressen frågar då: “Vad var syftet med utskicket?”
Juan-Pablo Roa säger: “Vi vet att många har svårt att stanna hemma med sina barn och flexa från jobbet vid till exempel planeringsdagar. I det här direktutskicket har vi tagit vår utgångspunkt i svenska familjers utmaning att få familjeliv och arbetsliv att gå ihop. Det är många som fått lappar från skolan om planeringsdagar och annat som ibland gör livspusslet svårt.”

Så var är SVT:s kritik mot detta och var kan föräldrar vända sig så de slipper få denna typen av reklam?
För det är det SVT:s artikel om utskicket av SD-Kuriren handlar om. Hur folk ska slippa bli så illa berörda att de får deras tidning i sina postlådor.
Men nu tillbaka till Socialdemokraternas utskick.
Man frågar sig hur de tänkte eller om de tänkte överhuvudtaget?
För när jag läser detta så ser jag inget som kan göra några föräldrar glada över detta utskick. För det första så är det falsk information de kommer med och få det att se ut som ett informationsblad som en skola skulle kunna sända ut till föräldrar gör det endast värre.
Det de kommer med är bara ett vallöfte och det måste gå igenom riksdagen för att godkännas, så i realiteten är det endast underfinansierat valfläsk och inget annat.

https://www.expressen.se/…/ilska-efter-reklamen-fran-socia…/
https://www.svt.se/…/kritik-fran-pensionarer-mot-direktadre…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •