Varför är det svenska språket så oviktigt?

| 6 september, 2018

 

I årets val beräknas omkring 578.000 utländska medborgare få rösta i val till kommunfullmäktige, en ökning med 123.000 personer sedan 2014. I denna grupp finns förstås väljare som varken accepterar demokrati, jämlikhet eller ens kommer att vilja integrera sig så frågan är vilket parti de kommer att rösta på nu när även MP blivit “rasistiskt”? Centern har förstås försökt att sno MP:s bortskrämda väljare så de är en ny aktör när det gäller välkomnandet av illegala och utvisade.
Valmyndigheten har idag information på följande språk:
 
Shqip (Albanska)
Arabiska
Bosanski, Hrvatski, Srpski (Bosniska, Kroatiska, Serbiska)
English (Engelska)
Français (Franska)
Jiddish
中文 (Kinesiska)
Julevsámegiellaj (Lulesamiska)
Meänkieli (Meänkieli)
Kurmancî (Nordkurdiska)
Davvisámigiella (Nordsamiska)
Polski (Polska)
Slovencina (Slovakiska)
Română (Rumänska)
Romane arlisko (Romska arli)
Romska kaale (Romani kale)
Kelderaš romanes (Romani kelderash)
Русский (Ryska)
Slovenšcˇina (Slovenska)
Türkçe (Turkiska)
Finska (Suomi)
Español (Spanska)
فارسی (Persiska)
(Sorani (Sydkurdiska)
Åarjelsaemiengïele (Sydsamiska)
Syriska
Tigrinja (ትግርኛ)
Deutsch (Tyska)
Somaliska (Soomaali)
Thai (Thai)
 
Håller alla andra länder i Europa på så här? Om man bott i Sverige i tre år, eller i decennier, borde man rimligtvis ha hunnit lära sig tillräckligt mycket svenska för att kunna läsa en svensk valbroschyr eller informationen på valmyndighetens hemsida.
All denna språkflathet stödjer inte integration på något sätt.
Vi pratar inte om turister utan människor som levt i det svenska samhället minst tre år och jag minns med fasa den kvinna som intervjuades i P1 efter att ha bott i Sverige i 22 år – och kunde fortfarande inte prata ens den enklaste svenska. Hon behövde tolk.
 
Av samtliga röstberättigade i kommunalval utgör de utländska medborgarna idag 7,4 procent, en andel som enligt Statistiska centralbyrån, och med de 123.000, har ökat med 1,4 procentenheter sedan förra valet. Det betyder att de partier som på kommunnivå har kämpat för att få ickeflyktingar att slippa utvisas och ge illegala invandrare försörjningsstöd, bostad och andra bidrag förmodligen kommer att få just dessa röster.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •