Valarbetaren Emilia, SD, blev dödshotad utanför vallokal

| 9 september, 2018

Expressen rapporterade klockan 13.46 idag att företrädare för Sverigedemokraterna blev angripna av två unga män utanför Ösmo på söndagsförmiddagen.
Företrädare för de andra partierna fick rycka in och skydda de två SD:arna, berättar Emilia Orpana, ordförande för SD i Nynäshamn: “Jag är själv gravid så jag blev väldigt rädd för att han skulle få för sig att slå mig i magen.”
Vid lunchtid på söndagen blev Emilia Orpana, ordförande för Sverigedemokraterna i Nynäshamn, samt en annan lokal företrädare för partiet angripna utanför en vallokal i Ösmo i Nynäshamns kommun.
Två unga män, där en av dem var drivande, hotade de två Sverigedemokraterna till livet samtidigt som han fäktade mot dem och försökte ta tag i deras valsedlar, berättar Emilia Orpana.
Hon säger: “Vi blev kallade för “jävla rasister” och “horungar”. Vi blev hotade med att de skulle stampa på våra huvuden och mörda oss. Han sa ”jag ska spotta på er”, sedan spottade han åt sidan så att det hamnade på en moderat.”
När stämningen blev hotfull ryckte företrädare för de andra partierna in för att undsätta de två Sverigedemokraterna, säger Orpana.

Jag känner en enorm tacksamhet till mina kolleger i de andra partierna som gick emellan och hjälpte till. Det var en fin demokratisk gärning som de gjorde, att de visade att de inte accepterade att någon kom och var hotfull.
Expressen frågar: “Var det obehagligt?”
Orpana säger: “Jag är själv gravid så jag blev väldigt rädd för att han skulle få för sig att slå mig i magen. Jag blev väldigt orolig och rädd.”
Enligt polisens hemsida inträffade händelsen klockan 11.26 på söndagen. Ingen person skadades fysiskt och nu utreds händelsen som olaga hot.
Polis Eriksson säger: “Jag vet inte i vilken grad det har varit stökigt, men de här personerna som har blivit hotade har upplevt obehag. När vi kommer till platsen är det lugnt. Då har de här personerna som har hotat lämnat platsen.”
Det var M-politikern Anders Karlsson och MP-politikern Bernt Månsson som gick emellan när Emilia Orpana och hennes SD-kollega blev hotade av två killar i 20-årsåldern.
De berättar om händelsen i Expressen TV.
Bernt Månsson säger: “De skränade högt att SD är nazister och en hel del grövre saker än så. Då gick Anders och jag emellan.”

Anders Karlsson berättar att de hotfulla personerna lämnade platsen, men sedan återvände.
Han säger: “De kom tillbaka en gång till och hotade en gång till och spottade mot oss. Det träffade i handen. Man skrek ännu mer och kom tillbaka en tredje gång.”
Bernt Månsson säger: “Stämningen var ganska uppskrämd. Ingen hade räknat med att någon av oss skulle råka illa ut.”
De är båda överens om att det som hände i dag i Ösmo inte får hända igen.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommenterar händelsen i Expressen TV.
Han säger: “Min bild är att det varit ovanligt många överfall, attacker kring valstugor och ute på fältet. Det är en väldigt tråkig utveckling. Det är också ett resultat av det polariserade klimatet.”
Expressens reporter berättar att det handlar om Emilia Orpana, SD:s ordförande i Nynäshamn.
Jimmie Åkesson säger: “Det är jättetråkigt. Jag vet inget om det – så fort vi kommer här i från får vi kolla upp vad det handlar om och om vi kan göra något.”
Kort efter att händelsen har blivit känd kommenterar Stefan Löfven uppgifterna.

Han säger: “Det finns sådana krafter i vårt land och därför är det så viktigt att vi står upp för demokratin och allas lika värde. Vi måste också öka jämlikheten i vårt land då får vi inte sådana krafter.”
Kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke, MP, kommenterar händelsen i Expressen TV.
Hon säger: “Jag blir bedrövad. Det är ju fruktansvärt Jag förstår att Emilia var i chock nu, jag hoppas verkligen att polisen får tag i den här personen som var hotfull. Vi vet att förtroendevalda är utsatta för allt fler hot och många hoppar av sina uppdrag. Det är i förlängningen ett hot mot demokratin.”

Nu ska man ju inte peta finger och säga vilkas fel detta är, men jag är övertygad om att ifall inte Löfven och Co hållit på med att hela tiden snacka om att Sverigedemokraterna är “rasister, nazister, fascister och främlingsfientliga” så hade inte det politiska klimatet varit så uppblåst som det nu är.
Så jag tycker att de ledande politikerna allt ifrån Sjöstedt och Vänsterpartiet till Busch Thors Kristdemokraterna som är de ansvariga, de borde förstå att det är de som underblåser hatet, det är de partiledarna och partierna som underblåser det som nu sker och skett och det kommer att vara ni som i den kommande historian kommer att få bära hela ansvaret.

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/valarbetade-hotade-vid-vallokal/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •