Naturvårdsverket polisanmäler omfattande bedrägeriförsök med elcykelbidrag

| 16 september, 2018

Tydligen har det där elcykelbidraget varit en storsuccé i alla fall för bedragare.
För nu har Naturvårdsverket polisanmält ett misstänkt storbedrägeri kring bidragen för elcyklar. Närmare hundra utbetalningar misstänks vara falska, och ett tiotal har stoppats. Dessutom har man anmält en enskild elcykelkund som använt ett förfalskat tandkrämskvitto.
Det handlar totalt om närmare hundra ärenden, fördelade på lika många privatpersoner som ska ha handlat från tre olika företag.

Tomas Hallqvist som är chef för Miljöbidragsenheten på Naturvårdsverket säger: “Det överensstämmer inte med verkligheten. Transaktionerna har inte skett, det är ett samordnat försök till omfattande bedrägeri.”
Myndigheten kontrollerar de nya elcykelbidragen bland annat via stickprov, och det var vid ett sådant som en handläggare fattade misstanke och valde att gräva djupare.
I de flesta fall har myndigheten redan hunnit betala ut pengar, men man har hunnit stoppa ett tiotal utbetalningar.

De flesta fallen handlar enligt Tomas Hallqvist om elcyklar värda över 40 000 och där alltså bidraget skulle uppgå till 10 000 kronor. Totalt ska ungefär 900 000 kronor redan hunnit betalas ut i det misstänkta bedrägeriförsöket.
Utöver det omfattande misstänkta systematiska försöket har myndigheten också polisanmält ett enskilt fall där en person försökt lura till sig pengar.
Tomas Hallqvist säger: “Man har köpt en tandkrämstub hos Clas Ohlson för 15 kronor men sedan fått det att se ut som att man köpt en elcykel för 40 000, säger Tomas Hallqvist, som uppger att systemet konstruerades så det skulle vara komplicerat att försöka lura det.”

Han fortsätter med: “Vi tänkte att det var relativt små summor för den enskilde, och en stor arbetsinsats för ganska lite pengar. Men nu har vi blivit överbevisade att det finns ett intresse att utnyttja systemet.”
Lite bakgrundsfakta angående bidrag till elfordon som bidraget heter är att den som köper ett elfordon eller en eldriven utombordsmotor kan ansöka om en premie på max 10 000 kronor.
För tillfället har Naturvårdsverket tagit emot cirka 75 000 ansökningar. Naturvårdsverket kontrollerar de ansökningar som kommer in på genom inbyggda automatiska kontroller, registeranalyser och slumpmässiga manuella granskningar. Källa: Naturvårdsverket

Så trots att det inte rör sig om mer än 10 000 kronor så är där många som tycker att det räcker för att bedraga staten på dessa pengar.
Och det rör sig inte bara om privatpersoner som försöker dig på dessa bedrägerier utan som där står i artikeln rör det sig om företag som försökt lura till sig dessa pengar, enligt Rapport där de tog upp bedrägeriet lär det vara företag som redan innan inte haft sina affärer helt “vita” utan de har redan innan varit brottsanklagade för allehanda bedrägerier.
Att där sen alltid är någon som försöker att tillskansa sig pengar det är inget ovanligt alls, inte med tanke på att myndigheten endast utför stickprov och då är det ganska lätt att de undviker att upptäckas.

Men frågan jag skulle vilja ställa så här i slutet av mitt inlägg handlar inte om bedrägerierna utan vilka som har råd att köpa dessa elcyklar?
Med tanke på att de kostar från 8-9 000 kronor och uppåt och att man maximalt får 25% av priset i bidrag upp till 10 000 kronor så måste man vara stadd vid kassa, det är inget som en vanlig lågavlönad har råd med, så vilka är bidraget till för kan man fråga sig?
Är det verkligen en sådan sak som staten ska lägga våra surt förvärvade skattepengar på, eller är det bara bortkastade skattepengar?
Jag personligen vill säga att enligt mig är detta bidrag bara att kasta ut pengar på de som redan har råd att inhandla en sådan sak, och det utfaller inte till dem som kanske skulle behöva dessa cyklar allra mest.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/naturvardsverket-polisanmaler-omfattande-bedrageriforsok-med-elcykelbidrag