Partiernas kommentarer om det slutliga valresultatet.

| 17 september, 2018

SVT skriver idag att partierna kommenterar det slutliga valresultatet.
Stefan Löfven skriver så här i en kommentar till TT: ”Det slutgiltiga valresultatet visar att vi socialdemokrater blivit det klart största partiet och har stöd av det största regeringsunderlaget, om inte de borgerliga partierna bryter sina löften och skapar ett gemensamt block med Sverigedemokraterna”.
Han tillägger: att det bara finns en ”konstruktiv lösning för landets bästa: att bryta blockpolitiken”.
Han fortsätter sedan med: ”Nu måste alla anständiga partier ta sitt ansvar för att föra Sverige framåt. I denna process kommer ingen kunna få igenom all politik för sitt parti. Men genom att samarbeta kan vi göra så mycket mer för vårt land.”

Här är man bara tvungen att gripa in med en kommentar på det Löfven säger, och speciellt det han säger till slut.
Där är väl ingen som sagt något annat än att socialdemokraterna är det största partiet, även om att Löfven verkar få det som det. Men att vara störst är inte nödvändigt den som har största stödet, för i så fall bjuder du in Vänsterpartiet att vara med i regeringen och du räknar även in ett Miljöparti som kanske inte vill sitta med.
Och frågan är om vad din väljarkår säger om att du släpper in ett extremistparti i regeringen och detta utan att du frågar dem om du får lov att göra det?
Du skulle nog talat om att du tänkte låta Jonas Sjöstedt sitta med i regeringen innan valet för det du gör nu är inte rätt mot den svenska väljarkåren.

Sen det du säger om att alla “anständiga partier” ska ta sitt ansvar, det är inget annat än humbug.
En “anständig” ledare för ett parti talar med alla andra partier,
och det precis som du talar med vilken meningsmotståndare som helst.
En ledare som uttalar sig så är inte själv någon anständig människa och en sådan person skulle inte få leda ett land.
Ett sådant uttalande borde resultera i en anmälan för ärekränkning, för om du kunde tänka så långt så kränker du över en miljon människor i Sverige med att du höjer dig över alla som något bättre.
Vill bara påminna dig Löfven om att det partiet du företräder inte är ett dugg bättre än något annat parti och kan påminna dig Löfven om att det partiet du företräder har en bra mycket mörkare historia än det parti du säger inte vara “anständigt.

Även Centerpartiet kommenterar resultatet skriftligt partisekreteraren Michael Arthursson skriver: ”Centerpartiet gör sitt bästa valresultat på 30 år. Vi tar 9 nya riksdagsmandat i hela landet, från Malmö till Norrbotten. Vi har mött start gensvar i valrörelsen för att vi står upp för viktiga värderingar.”
Centerpartiet vill inte kommentera hur den slutgiltiga rösträkningen påverkar regeringsförhandlingarna.
För Liberalerna har den slutgiltiga mandatfördelningen inte påverkar partiets ståndpunkt. I en skriftlig kommentar skriver partiet att det fortfarande vill se en Alliansregering med blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna.
Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor skriver att partiet kommer göra allt det kan för att byta regering: ”Den sittande regeringen backar kraftigt och alliansen ökar sitt stöd vilket är en tydlig signal om att väljarna önskar en ny regering.”

Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen, säger till SVT Nyheter att mandatfördelningen visar tydligt att de rödgröna är större än Alliansen. Miljöpartiet tycker också att det är viktigt alla partier nu samtalar om hur Sverigedemokraterna inte ska kunna hamna i maktställning.
Hon säger: “Det som är närmast nu är talmansvalet. Där vill vi föra samtal med alla partier om nästa talman så att det blir en kandidat med stort förtroende hos alla. Vi tycker inte att Alliansen ska gå fram med en egen kandidat och låta Sverigedemokraterna påverka valet.”
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt menar att resultatet nu slår fast det som hans parti trott och hoppats på.
Han säger: “Det är Vänsterpartiets valframgång som gör att det rödgröna blocket är större än Alliansen, som nu bör erkänna sin valförlust.”

Han vill nu att Stefan Löfven sitter kvar som statsminister och bildar regering.
Han fortsätter med: “Vi stödjer Stefan Löfven, vi är del av det rödgröna underlaget och vi vill sitta i regering och budgetförhandla.”
När det gäller valet av talman tycker han att det är naturligt att det blir det största partiet i det segrande blocket som ska få posten.
Även här är jag tvungen att kommentera det som först Maria Ferm säger om att alla partierna måste samtala om hur Sverigedemokraterna inte ska kunna hamna i maktställning.
Och med dessa ord visar hon vilken demokratisk människa hon är. Enligt henne är det dags för DÖ 2,0 och allt för att hålla SD utanför makten.
Hon är alltså villig att skrota demokratin bara för att utestänga meningsmotståndare, ja nu visar de sina riktiga jag igen dessa så kallade “demokratiförespråkare”

Även Jonas Sjöstedt visar att han kan lika bra som de andra, för nu så vill även han och Vänsterpartiet sitta i regeringen och bestämma. De vill vara dem som bestämmer att allt ditt är hans och allt hans är verkligen hans. Han som sann kommunist vill sitta och bestämma att där inte får vara något privatägt inom äldrevården, sjukvården eller barnomsorgen. Allt detta ska antingen skötas av kommunerna eller staten och ingen får ha det bättre än någon annan. Sen så i sann feministanda så ska 6-timmarsdagen införas även om allt blir lidande av det. För du får inte ha det bättre än någon annan för då är du kapitalist och sådana vill vi inte se så då höjer ni skatterna så de flyttar och tar pengarna med sig.
Det enda som är bra med Vänsterpartiet är deras oöverskådlig hat gentemot Sverigedemokraterna att Sjöstedt sagt att röstar SD för något så ska Vänsterpartiet rösta emot förslaget.

Sen här till sist är det Sverigedemokraternas tur och berätta, enligt informationschef Henrik Gustafsson, är nöjda med valresultatet och han säger så här:”Vår vågmästarposition har förstärkts i riksdagen samtidigt som vi gjort ett jättebra val på kommunal samt regional nivå, med flera nya vågmästarpositioner.”
Partiet ska nu jobba för att de inte ska utestängas från flytande.
Henrik Gustafsson säger vidare: “Vi kommer använda vår vågmästarroll till det yttersta, så att Sverige på riktigt får den politik som krävs för att vända den negativa samhällsutveckling vi menar är skadlig, såväl kortsiktigt som långsiktigt”.

Här får jag också kommentera lite av det Henrik Gustafsson säger. De partier som på allvar tror att de ska kunna stänga ute ett 17% parti från någon typ av inverkan på riksdagens arbete får nog försöka få lite verklighetsanknytning innan de sätter sig i plenisalen. För det enda sättet de övriga kan åstadkomma detta är att de bildar en koalition där alla de övriga partierna ingår, eller i alla fall merparten av partierna, först då kan de utestänga det tredje största partiet från all makt.
Men vad kommer att hända, kommer en sådan regering hålla ihop?
För den enda gemensamma ståndpunkten är just deras hat och avståndstagande gentemot Sverigedemokraternas. Men på en sådan grund kan inget regeringssamarbete ske, en sådan regering har dålig överlevnadsgrad. En sådan regering kommer inte att klara att regera.