Lärare som blir skallade, får hår avslitet och ta emot knytnävsslag. Och nu en våldtagen lärare…

| 19 september, 2018

När jag var på väg till jobbet imorse hörde jag i P1 att en elev i Småland hade begärts häktad för våldtäkt mot sin lärare. Det är helt helt sanslöst exempel och trots att jag har följt nyheterna om den svenska skolan dagligdags under flera års tid har jag sällan hört om liknande händelsen.

Däremot så har jag läst många undersökningar som visar att anmälning om våld mot lärare har ökat kraftigt. När DN bad Arbetsmiljöverket att ta fram statistik om hur många anmälningar om allvarligt fysiskt våld i grund- och gymnasieskolan som hade inkommit förra året kunde de se en ökning med 28 procent – på endast ett år! Mellan åren 2012 och 2016 fördubblades nästan anmälningarna från 230 till 425 fall.

Bakom statistiken finns det människor. Människor som har slitit sig igenom en lång utbildning för att få undervisa kommande generationer. Att då få läsa om hur lärare har blivit skallade, fått sitt hår bortslitet, tänder utslagna och fått ta emot knytnävsslag gör att det osar av ilska inom mig. Det är samtidigt så djupt tragiskt. Det fall som smärtade mest att läsa om var att en gravid lärare blev så illa knuffad i magen att hon fick missfall.

Även jag har upplevt stundtals obehagliga situationer. Det finns skolor där det verkar finnas en total avsaknad av respekt gentemot oss vuxna lärare i korridorerna. Ett tillfälle jag aldrig kommer att glömma är när en elev blev våldsam under en föreläsning om förintelsen av judar som jag höll i. Både den verbala och fysiska aggressiviteten – dessutom i kombination med grov antisemitism – skrämde upp mig rejält. Jag bestämde mig fort för att aldrig mer sätta min fot i den skolan.

I dag fick jag läsa om hur en nära vän till mig skrev om vad hon hade varit med om. Om hur hon i dag har blivit utsatt för fysiskt våld på sin skola. Som om inte det vore illa nog har hon även tidigare blivit utsatt för hot om våld och sexuella trakasserier.

Det finns så klart inga enkla svar på frågan vad man ska göra åt det här. För min del finns det dock en sak som är jäkligt säker: Det måste bli otroligt mycket enklare för rektorer att stänga av elever – omedelbart! I dag får exempelvis en elev i högstadiet inte stängas av längre än en vecka och högst två gånger i halvåret. Vad är det för trams?

En elev som hotar lärare borde definitivt kunna stängas av permanent från en skola. Då har man förbrukat sin rätt att vistas där och borde rimligtvis placerar på någon SiS-liknande institution – om ingen annan skola fungerar för eleven i fråga. Om en elevs agerande leder till att en lärare lämnar läraryrket kommer det på sikt att drabba hundratals, ja till och med tusentals elever, då den svenska skolan går miste om ännu en lärare. Och det, det är något vi inte har råd med.

 

Läs mer i Lärarnas Tidning här…

“Anmälningar om våld mot lärare ökar kraftigt

ARBETSMILJÖ. Lärare som blir skallade, får hår avslitet och ta emot knytnävsslag. Antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om elever som använder fysiskt våld mot lärare ökar i år jämfört med förra året.
– Det här är en riktigt allvarlig signal, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •