Galaxia Wallin: Migrationsverkets blinda fläck

| 29 september, 2018

Kvällens måsteläsning.

Det gör ont i hjärtat att mamma inte reagerade när min farbror beslutade att låsa in mig i familjens eget fängelse. Jag behandlades som brottsling för att jag var ateist. Det värsta var inte att bli inlåst, utan att min bödel var min egen familj

Så säger Ahmad Alkumer när vi träffas efter hans muntliga förhandling på Migrationsdomstolen i Göteborg. Den energiske mannen blir tyst en längre stund, som om orden fastnar i hans hals. Ahmad Alkumer är trettio år gammal och född i Irak. Han flydde till Sverige 2015. Resan hit var svår, men det svåraste var flykten inom hans hemland Irak. Hans farbror, som var klanledare låste in honom i en källare utan mat och vatten. Efter tre dagar erbjöd han Ahmed två ”valmöjligheter”: att svälta ihjäl eller att uttala trosbekännelsen.

Galaxia Wallin

Läs artikeln här…