Gota Media & Barometern anmälda för falska nyheter

| 29 september, 2018

Under dagen har Gota Medias tidning Barometern samt dess reporter Anders Blank anmälts utav kommuninvånare för att ha verkat för att sprida falska eller felaktiga utsagor av privatpersoner om Sverigedemokraterna i Nybro kommun. Anmälan har skickats via PO.se (Pressombudsmannen).

Barometern har under den gångna valrörelsen i årets val även uppfattats som att ha motarbetat Sverigedemokraterna aktivt genom att vägra ta emot debattsvar, insändare och politiska krönikor från det lokala partiet.

Barometerns journalist som skrivit om påstådda avhopp har även citerats och flitigt kommenterats av Nybro kommuns eget kommunalråd, Christina Davidsson (Centern), både på dennes Facebook-sida och i personliga framträdanden hos olika organisationer den senaste veckan.

Att sanningshalten i uttalanden som görs kan ifrågasättas med rätta verkar inte beröra Davidsson eller dennes följare utan man förefaller ha svalt artiklarna publicerade med hull och hår.

Att så kallade ”fake news” framställs som sanning råder det inte längre någon tvekan om. Projekt Sanning kommer framöver nära följa utvecklingen med denna anmälan av mediejätten Gota Media och dess reportrar.

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp