Thomas Gür: Löfvens drömregering är i själva verket ett säkert recept på fyra år av politiska låsningar.

| 29 september, 2018

Varje regering med Centern borde vara utesluten. (Och bara tanken på att framföra eventualiteten på att Lööf skulle kunna bli statsminister i en koalitionsregering, får mig att undra om Anna Dahlberg avsiktligen smugit in ett skämt i sin text.)

“Många pekar på en “mittenregering” som den mest ansvarsfulla lösningen på dödläget efter valet. Med detta avses en regering bestående av S+MP+C+L, eventuellt med Annie Lööf som statsminister.

Det talas om ett nytt läge i svensk politik där skiljelinjen går mellan ett socialliberalt block och ett socialkonservativt dito. Men lika lite som det går att baka bröd av ideologiska floskler går det att bygga en regering enbart på att vara emot SD.

Löfvens drömregering är i själva verket ett säkert recept på fyra år av politiska låsningar. Det vore också ett synnerligen tondövt sätt att tolka valresultatet. SD:s stora framgångar beror sannolikt på att migrationspolitiken i hög grad har dikterats av småpartier som MP och C på båda sidor blockgränsen. Det har, som statsvetarprofessor Bo Rothstein konstaterade i en debattartikel nyligen, skapat ett demokratiskt underskott i en central fråga för väljarkåren.

Att då svara med att bilda en regering som ger dessa partier en ännu starkare ställning vore att be om ökat missnöje. I så fall vore en renodlad S-regering – Löfven II – att föredra. En sådan regering skulle åtminstone kunna göra upp om migrationen och lag och ordning med M.

“Det är allvar nu”, löd det ödesmättade budskapet på Centerpartiets valaffischer. Det ligger mycket i det. Just därför borde en regering med Lööf & Löfven vara utesluten.”

Thomas Gür

Läs mer här…