Tino Sanandaji: Arbetskraftsbrist är ofta bara ett kordord för att politiker har förstört arbetsmiljön i en sektorn.

| 29 september, 2018

Tidigare i år: “Många lärare blir slagna på Malmöskolor. Lärare som blir spottade på, slagna, skallade, bitna, hotade av föräldrar och kallade hora av elever….genomgången visar också på en stor mängd händelser där elever faktiskt slagit lärare. Det handlar bland annat om skallningar i bröstet, slag i magen, krokben, sparkar, spott i ansiktet, bett i handen och örfilar. En elev har huggit en glasbit i benet på en lärare“

Skolvärlden 2016: “Över 18 procent av de blivande lärarna funderar på att sluta på grund av förekomsten av hot och våld mot lärare. – Att så många tänkt hoppa av just på grund av detta är chockerande. Den här undersökningen visar att vi måste komma tillrätta med ordningsproblemen i skolan. Politiker pratar ofta om att lärarutbildningen behöver byggas ut för att möta de rekryteringsbehov som skolorna har, men vi menar att det är bättre att stärka arbetsmiljön“Ett av de vanligaste påståendena av politiker är att skolan och övriga välfärden lider av ”arbetskraftsbrist” och att Sverige därför måste öka befolkningen. Detta påstående låter rimligt för många, men är en ogenomtänkt skröna.

Utöver specialister som tar lång tid att träna är påståenden om ”arbetskraftsbrist” ursäkter för att förvirra folk. Arbetmarknaden styrs av utbud och efterfrågan. Vad som hänt är att lön och arbetsvillkor i vård, omsorgen och skolan har försämrats så de har svårt att dra till sig personal, som väljer andra arbetsplatser. Naturligtvis har Sverige fortfarande hundratusentals som skulle jobba som lärare, polis eller barnmorskor om lönen ökade och arbetsmiljö förbättrades.

När offentliga sektorn steg för steg försämrat arbetsmiljö, fallit efter i löner och vält över mer på sin redan utslitna personal får de svårt att rekrytera. Många lärare uppger att de gillar sitt yrken men inte orkar med stök eller bördan av stora klasser. För att slippa erkänna detta sprider politiker barnsliga myter som att inga svenskar vill jobba i vården längre, som en del sväljer. Varför söker sig då tusentals svenskar att arbeta i norsk vård?

Arbetskraftsbrist är ofta bara ett kordord för att politiker har förstört arbetsmiljön i en sektorn.

Tino Sanandaji

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/anmalningar-om-vald-i-skolor-okar-kraftigt