Lars Vilks. 2654: Livat i holken

| 1 oktober, 2018

Debattläget i det politiska befinner sig på en hysterisk nivå. Det har inte hjälpt att det idag har blivit lite mera utrymme för nyanserade åsikter. En favorit som studsat länge och som har fått ytterligare påspädning under bokmässan är ”hotet mot demokratin”. Eller om man så vill, påståendet ”demokratin är hotad!” Det är svårt att upptäcka några hotfulla och antidemokratiska rörelser i Sverige av betydelse. Visserligen brukar SD pekas ut men det är mest frustration bakom sådana utbrott. Nej, det är nog lugnt i den svenska demokratin som snart torde välja allas favorit Löven till återkommande statsminister.

Det blev en miniversion av den alternativa bokmässan och jag besökte den, höll ett litet anförande och gjorde en liten utställning bestående av fyra målningar. Nya Tider är inte mycket att bråka om och att de inte fick vara med på stora bokmässan handlar mest om (1) att det drabbar bokmässans ekonomi och att (2) det finns ett utbrett önskemål om att man inte önskar avvikande åsikter. Så blir det en trevlig bokmässa där man inte behöver anstränga sig för att markera något intresse för principiell yttrandefrihet. Katarina Wilk i Aftonbladet är väl en god exponent för detta:

”För mig är det fullkomligt oanständigt att yttrandefrihet gång på gång åberopas i frågan om nazistiska formationer. Någonstans måste ju gränsen dras. Och varför inte vid hets mot folkgrupp? Rasdiskriminering?”

Bortsett från att hon i sin iver gör allt som i dagens språkbruk kan kallas för högerextremt till en enda hotfull sak, blir det märkligt att hon tycks glömma bort att yttrandefrihet är reglerat på de punkter hon åberopar. Att NMR inte har förbjudits demonstrera har visat sig vara en besvärlig sak att genomföra ett sådant förbud eftersom en ny lag är svår att formulera utan att den drabbar organisationer som man ändå inte tänker sig skulle drabbas.

Lars Vilks

2654: Livat i holken