Norléns hemliga vapen: Kallar in tidigare talmän

| 1 oktober, 2018

Andreas Norlén har tagit fram sitt hemliga vapen i jakten på en ny regering. Han har kallat in tidigare talmän till hjälp för att reda ut det politiska kaoset.

Björn von Sydow (S) säger: “Det är den svåraste situationen vi har haft sedan 1970-talet.”
Pressen ökar för talmannen Andreas Norlén. På tisdag ska han föra en ny samtalsrunda med partiledarna för de åtta riksdagspartierna för att lösa det låsta läget.

Norlén har haft möten med tidigare talmännen Per Westerberg (M), Urban Ahlin (S) och Birgitta Dahl (S).
Per Westerberg, som var talman från 2006 till 2014, säger efter mötet att han skulle sköta situationen som Norlén gör nu”
“Man kör ett par rundor och försöker pressa partiföreträdarna och speciellt i de frågor man tycker är problematiska.”
Birgitta Dahl berättade att hon haft möte med talmannen förra tisdagen i P1:s “Söndagsintervjun”. Dahl, som var talman från 1994 till 2002, gav tipset att låta partiernas “önskeregeringar” falla i riksdagen.

Hon sade i intervjun: “Det kan få ta ett antal omgångar som misslyckas innan alla aktörer förstår att stunden är inne att komma fram till en lösning. Till den typiska svenska kompromiss som behövs.”
Per Westerberg håller med om att man måste samarbeta över blocken för att pussla ihop en regering. Om han fick välja själv skulle det bli en alliansregering med stöd av Socialdemokraterna i de stora frågorna.

Han säger: ” Det gäller till exempel migration och integration där SD och V står för ytterligheterna. Det måste finnas en bred och stram invandringspolitik som är civiliserad. Man måste låta de stora partierna, den breda delen av Sveriges riksdag stå för det.”
Från 2002 till 2006 var socialdemokraten Björn von Sydow talman. Han säger sig ha respekt för Norléns situation.
Han förklarar: “Det är den svåraste situationen vi har haft sedan 1970-talet, förklarar Björn von Sydow.”

När Expressen frågar honom: “Har du pratat med honom?”
von Sydow säger då: “Det vill jag inte kommentera.”
Socialdemokraten Thage G Peterson, som var talman 1988 till 1991, påstår sig inte vilja lägga sig i diskussionerna som förs nu.
Han säger: “Det är så många gamla politiker som har synpunkter på allting. Nu tycker jag att dagens ungdomsgeneration ska ta över och lösa det.”
Expressen har sökt Urban Ahlin för en kommentar.

Nu kan man fråga sig vad dessa talmän kan ge för något uppslag i regeringsbildningen, med tanke på att det endast är en av dessa som haft några uppdrag är von Sydow och vad han och Norlén talade om inte kommit ut så är frågan om det var så givande.
För Birgitta Dahls förslag kan inte vara särskilt givande, när hon menar att partiernas förslag bara ska falla.
Sen Per Westerbergs förslag om en Alliansregering som söker stöd av Socialdemokraterna i stora frågor, är enligt mig endast skrattretande.

Är där några frågor som inte är stora och som inte behöver stöd antingen av S eller SD och Socialdemokraterna har ju redan sagt nej till att vara stödhjul åt Alliansen, Den allsmäktige Löfven vill ju istället att Centern och Liberalerna ska stödja honom och S i en regering. Sen gällande det Per Westerberg säger om migration och integration, där han påstår att SD har en ytterlighetshållning till dessa frågor och att han vill se en stram men ändå civiliserad invandringspolitik.
Frågan är vad han menar med stram och civiliserad?

De enda som har en hållbar invandrings och integrationspolitik är Sverigedemokraterna, och det vet nog även Norlén också.
Så frågan är var hans hemliga vapen har gett honom mer än ännu mer huvudvärk och ännu större bekymmer i vilken han ska ge i uppdrag att försöka bilda regering.
Om han nu lyckas hitta någon som är villig och kapabel att göra det.

https://www.expressen.se/nyheter/norlens-hemliga-vapen-kallar-in-tidigare-talman/