Funktionshindrad låg utan att äta eller dricka i två dygn

| 7 oktober, 2018

En brukare på ett boende i Mora för personer med funktionsvariationer blev i somras liggandes i sin säng i 46 timmar utan att äta, dricka eller vända på sig. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Utomhustemperaturen när brukaren blev kvar i sängen steg ibland över 30 grader, och enligt anmälan fanns det en risk för uttorkning. Dessutom hade den boende fått början till liggsår på kroppen.
Enligt avdelningschefen för stöd och omsorg i Mora kommun, Pia Blomstedt, rörde det sig inte om att den boende glömdes bort i sin lägenhet.

Hon säger: “Personalen var inne för att försöka få brukaren att resa sig upp, äta och dricka, men den boende vägrade lyda.”
Efter händelsen har dock rutinerna arbetats om för att förhindra att någon ska bli liggande så länge i framtiden.
Pia Blomstedt säger: “Personalen ska bli bättre på att förklara, övertala och motivera vidare varför det är så viktigt för dem att äta, dricka, och kliva upp ur sängen.”
Enligt Blomstedt mår den boende bra idag.

Man undrar hur det kan komma sig att personalen inte ansträngde sig mer när personen vägrade att gå upp?
För arbetar man med personer med funktionsvariationer så borde personalen vara utbildad att arbeta med sådana, och en utbildad vårdare hade inte lämnat en person i två dygn utan varken mat eller dryck. Speciellt inte när det är 30 grader utomhus.
Sen är där frågan om hur personen verkligen mår nu, där är bara avdelningschefens ord om att brukaren mår bra nu. Men var är brukarens ord om hur den har det?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/funktionshindrad-lag-utan-att-ata-eller-dricka-i-tva-dygn