Kommunals ordförande Tobias Baudin: “Omodernt att skicka pengar till ett parti”

| 7 oktober, 2018

Fackförbundet Kommunal stöder Socialdemokraterna med cirka 3 miljoner kronor per år. I årets valrörelse satsade Kommunal centralt därutöver 10 miljoner kronor på att kampanja för S, enligt tidningen Kommunalarbetaren.

Till skillnad från i valet 2014 hade Kommunal i år det uttalade målet att kommunalarbetarna skulle rösta rött. Målet var att minst hälften av medlemmarna skulle rösta på Socialdemokraterna.
Men Kommunal tycker inte att man får tillräcklig utdelning för pengarna. Efter årets val, där S fick 100 mandat, har sju kommunalare fått plats i riksdagen, en minskning med hälften jämfört med valet 2014, då antalet kommunalare var 14. Efter valen 2010 och 2006 var antalet 15 respektive 17.
Kommunals ordförande Tobias Baudin säger till Kommunalarbetaren: “Vi är inte alls nöjda. Nu ska vi se över den facklig-politiska planen i Kommunal. Fundera över strategier och hur vi kan jobba för att få större inflytande i framtiden.”

Han utesluter inte att Kommunal kan komma att sänka sitt partistöd till S.
Till Expressen säger Tobias Baudin att partistödet till S inte känns särskilt 2018.
Han säger: “Personligen tycker jag det är ganska omodernt att skicka pengar till ett politiskt parti på det sätt vi gör, och därför kommer jag att lyfta upp den här diskussionen tillsammans med förbundsstyrelsen och övriga i Kommunal. Det är viktigt att hänga med den tid vi lever i och utvecklas.”
Baudin skulle hellre se att pengarna stannar i Kommunals kassa. Även en del medlemmar framför sådana synpunkter.
Han fortsätter med att säga: “Istället för att skicka i väg tre miljoner per år till Socialdemokratiska partiet och säga “gör vad ni vill med dem” så kan vi behålla dem själva. Vi kan utbilda ännu fler kommunalare till nästa valrörelse och få in fler undersköterskor, barnskötare och bussförare i politiken, vilket är viktigt. Då får vi så att säga mer nytta för de pengarna.”

LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin säger att det är upp till varje enskilt förbund inom LO att avgöra hur man vill göra med partistödet.
Hon förklarar: “LO:s rekommendation är att man betalar 50 öre per medlem och månad till partistöd. Men vi kommer inte att ha några krismöten i fall Kommunals förbundsstyrelse beslutar att använda de pengarna på något annat sätt.”
Expressen frågar: “Hur påverkar det LO:s relation till Socialdemokraterna om fler förbund stryper partistödet?”
Therese Guovelin säger då: “Kommunal har mig veterligen inte tagit något beslut än. Men det kan väl vemsomhelst förstå att en minskad intäkt på tre miljoner så får man se över verksamheten. Men det är ju Socialdemokraterna och deras ledning som bestämmer hur verksamhetsplan och budget ska se ut.”
Den Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali reagerar starkt mot det han menar är att facket kan köpa sig riksdagsplatser, något han anser är ”korruption”

Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare, avfärdar kritiken om korruption.
Han säger: “Då föreställer man sig att det ska finnas en värld där starka organisationer inte påverkar parlamentet. Det är en drömtillvaro. Det är klart att särintressen kommer att försöka påverka lagstiftarna. I det här fallet är fördelen att det sker öppet.”
Han fortsätter: “Kommunal gör ju det här för att de ska säkra sina medlemmars intressen.”
Inför årets val tog även LO centralt ställning för Socialdemokraterna, och mot Moderaterna:
LO skrev på sin hemsida i januari: ”En moderatledd regering med stöd av Sverigedemokraterna vill sänka lönen och göra jobben otrygga för vanligt folk.”
Enligt en genomgång i SvD satsade LO 30 miljoner kronor på att få en socialdemokratiskt ledd regering.
LO:s ställningstagande väckte en del kritik.
Expressens ledarredaktion skrev exempelvis: ”Det är respektlöst mot de egna medlemmarna att betrakta dem som röstboskap som ska vallas in till röstbåsen”, och liknade LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson vid ”den svenska politikens klanledare”.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning, som gjordes under valdagen, var det bara 41 procent av LO-medlemmarna som röstade på S. 24 procent av dem valde i stället att lägga sina röster på Sverigedemokraterna.
Stig-Björn Ljunggren håller med om att det kan finnas skäl för facket att fundera över sitt stöd till socialdemokratin.
Han säger: “LO är ju en socialdemokratisk organisation. Man kan tycka att det är lite lustigt att de som inte är socialdemokrater går med i en sådan organisation.
Hur länge håller det att människor är med i en partipolitisk organisation fast de själva inte tillhör det partiet?
Det är en intressant fråga.”
Socialdemokraterna meddelar via sin presstjänst: ”Det är av stort värde att Socialdemokraterna har en bred riksdagsgrupp och där är även den fackliga representationen viktig. Vi vill fortsätta med facklig-politisk samverkan, och ser att det finns möjligheter även fortsättningsvis att lyfta de frågor och perspektiv som är angelägna för Kommunals medlemmar.”

När man läser denna artikel så blir man både glad och förfärad. När man hör att Kommunal kanske kommer att strypa pengaflödet till sossarna så glädjer det en men sen när man läser det Karl- Petter Thorwaldsson sade innan valet att LO centralt ställning för Socialdemokraterna, detta utan att tillfråga sina medlemmar, alltså rena rama kommunistfasoner.
Och det som Expressens ledarredaktion skrev om det hela att Karl-Petter Thorwaldsson är en klanledare som menar att hans ord är lag, precis som i det forna östblocket där ledaren sade vad folket fick tycka och tänka.
Men inte bättre blir det när Stig-Björn Ljunggren frågar varför de som inte röstar rött är kvar i LO-organiserade fackföreningar.
Jag skulle vilja fråga honom vilka fackföreningar i Sverige som inte är anslutna till LO?

Där finns säkert sådana men vilket förhandlingsutrymme får de?
Får de överhuvudtaget sitta med och förhandla med arbetsgivarorganisationen?
Och sen så frågar jag mig verkligen om LO får vara så knuten till ett parti, ska inte facket vara partiobundet och endast vara för medlemmarnas bästa?
För hur är det om ett parti som Sossarna får allt för stor makt över facken, då kan de ställa till med den massa oreda när det är politiskt knivigt, de kan ställa till med strejker för att fälla regeringar.
Detta har ännu inte hänt i Sverige men i andra länder har sådana strejker förekommit och är det så en fackförening ska vara?

Sen är det ytterst skrämmande när Socialdemokraterna säger att fackliga representationen viktig i partiet och vi vill fortsätta med facklig-politisk samverkan.
Där kommer frågan om vilka som styr Sverige när det är en Socialistisk regering är det LO-bossen eller är det partiordföranden?
Dessa frågor borde vara mycket viktiga för gemene man eller kvinna att ställa sig, och de borde vara ytterst viktiga att få svar på både från LO och från Socialdemokraterna.
För kan inte dessa svara på de frågorna så är frågan om vi någonsin levt i en demokrati?…

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/facket-hotar-strypa-miljonerna-till-lofven/