Nuri Kino: Ja, ja. Vi vet vilka ni är. Glöm aldrig det.

| 7 oktober, 2018

“De sadistiska terroristerna och kvinnohatarna som kallade sig för Islamiska staten, och Daesh kunde, väl hemma, efter att Kalifatet föll och de flydde, trimma skägget och låtsas som ingenting. Många av dem tog med sig de människor som de tyckte sig äga – det vill säga yazidiska (och ett tiotal) kvinnor och barn. Enligt FN:s beräkningar flydde hundra tusen människor från IS, och då kidnappades från början runt tio tusen. Fortfarande saknas 3 000, där familjer och anhöriga letar desperat, men ofta inte inte vet säkert om den de letar efter lever gömd någonstans i Irak eller Syrien, eller ligger i en massgrav någonstans. Nadia Murad påminner om att ingen verklig fred kan börja stiftas förrän samtliga kvinnor, män och barn har återfunnits, och förövarna ställts inför rätta och sonat sina brott mot mänskligheten. Historien kan aldrig ta ett skutt och hoppa över den delen.Det är alltså inte heller så att kriget är över. Hälften av kvinnorna och flickorna – de yngsta ska ha varit nio år när de försvann – saknas fortfarande.”

IS-terroristerna visste i flera månader att det snart skulle vara över, så de hade gott om tid att packa ihop kalifatet och planera resan hem till byn de kom ifrån, vare sig det var i någonstans Irak, Saudiarabien eller Göteborg.

Jenny Nordberg frågar i sin artikel från idag (som jag saxade ovan stycken ifrån) om något av det engagemang eller den välvilja som Sverige visat flyktingar också visats för dessa kvinnor och barn?

Det kan jag svara på: Nej! Istället har de av oss, som har kämpat för att synliggöra IS offer, misstänkliggjorts. Nu däremot tävlar de som slängde invektiv efter oss, de som viskade, smusslade och spred rykten, om vem som kan sno åt sig mest av Nadias uppmärksamhet. Ja, ja. Vi vet vilka ni är. Glöm aldrig det.

Nuri Kino

#DemandForAction

Artikel i Svd här (låst)…