Tidigare toppmoderatens press på Ulf Kristersson

| 7 oktober, 2018

Det kommer uttalanden från än fler gamla moderater att Kristersson ska säga till Lööf och Björklund att de ska hoppa av sina höga moralhästar för att bilda en Alliansregering som får aktivt stöd från Sverigedemokraterna.
I denna artikel så är det den tidigare partisekreterare i Moderaterna Lars Tobisson som har skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet att Centerpartiet och Liberalerna måste övervinna beröringsskräcken beträffande SD.

Tobisson hävdar i den att med tanke på nyckelpositionen är Jimmie Åkessons anspråk resonabla.
Som före detta partisekreterare och vice partiledare för Moderaterna är Lars Tobisson, 79, en gammal M-profil med viss tyngd.
I debattartikeln i SvD redogör han för sin inställning i frågan hur allianspartierna borde förhålla sig till Sverigedemokraterna för att kunna bilda en hållbar regering.

Enligt Tobisson gäller det att förmå C och L att om inte släppa in så i alla fall tyst acceptera SD:s nyckelposition.
Liksom många ledamöter i den moderata riksdagsgruppen menar Tobisson att den nuvarande taktiken inte håller. Man måste säkerställa SD:s stöd.
Han skriver i SvD: “Taktiken att bekämpa SD genom att isolera dem har inte visat sig särskilt framgångsrik. Trots vad som avslöjats om SD:s ursprung har över en miljon väljare gett dem sina röster.”

Han konstaterar också att det finns en icke-socialistisk majoritet i riksdagen om man räknar med SD, som förvisso enligt Tobisson inte är något borgerligt parti (“det ligger inget borgerligt i att tycka så illa om utlänningar att man vill gå ur EU”) men ej heller socialistiskt.
Återstår då enligt Tobisson att ge Jimmie Åkesson det han vill ha för att inte trycka på röda knappen i nästa statsministeromröstning: En politisk agenda SD kan leva med, framför allt vad gäller hjärtefrågorna migration samt lag och ordning.

Han skriver i SvD: “Med hänsyn till den nyckelposition Jimmie Åkesson kommit att inta, ter sig hans anspråk resonabla.”
Uppmaningen till Ulf Kristersson, som har talmannens mandat att bilda regering, är alltså att övertala Annie Lööf och Jan Björklund att glömma det blocköverskridande samarbetet med S.
Tobisson avslutar sin debattartikel på SvD debatt med: “Nu gäller det om Annie Lööf och Jan Björklund kan förmås att övervinna beröringsångesten och kliva av sina höga hästar för att vara med om att forma ett regeringsprogram i linje med vad man lovat väljarna.”

Där verkar finnas de Moderaterna som anser att denna utfrysning av SD som pågått sedan två mandatperioder nu måste få ett slut.
Den är inte produktiv utan fördummar politiken och politikerna som fortfarande håller på med densamma.
Men frågan är om Centerpartiets Annie Lööf eller Liberalernas Jan Björklund inte hellre sviker både Alliansen och sina väljare om att inte sätta vara stödhjul åt Löfven, genom att sätta sig ny rödgrön regering?

Allt för att de ska kunna från sina höga hästar ska kunna säga att vi vek inte ner oss, vi kan se ner på alla dessa som gjorde det och bespotta dem.
Men nu kommer frågan om det kommer att hjälpa upp dessa partier opinionsmässigt?
Kommer de överhuvudtaget överleva om de sätter sig i Löfven och Ygemans knä eller kommer partierna att försvinna under betongpartiet Socialdemokraternas tyngd?
Men det är väl så att dessa två partiledare tycker att det är värt att chansa.

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/tidigare-toppmoderatens-press-pa-ulf-kristersson/