Tino Sanandaji: Nu tvingas enskilda poliser betala priset för senaste årens oseriösa kriminalpolitik.

| 7 oktober, 2018

Det kommer alltfler rapporter om att polis och väktare själva blir utsatta för grovt våld. Nedan händelser bara senaste veckan där de som ska skydda allmänheten saknar resurser att skydda sig själva:

• Borås: Polisen Patrik misshandlad av ungdomsgäng på badhus

• Flen: Vakt attackerades i matsal – fick käken sparkad ur led

• Västervik: Polis skadad i storbråk – gärningsman elchockad

• Uppsala: Väktare misshandlad på Systembolaget

• Malmö: Misshandlade väktare – greps av polis

• Gävle: Väktare misshandlades i Andersberg

Enligt Aftonbladet varnar poliser för situationen: “Hot och grovt våld mot poliser blir allt vanligare. Hundratals poliser vittnar om grovt våld och hot i tjänst de senaste åren. Ofta i samband med att de tvingats åka ensamma på jobb.

Polisfacket sätter nu press på polisledningen för att försöka stoppa att poliser skickas ut ensamma till riskfyllda miljöer. Martin Melin, 51, är polisinspektör vid operativa avdelningen i Stockholm. – Generellt sett vore det bra om arbetsgivaren bestämmer att vi inte får arbeta ensamma, det vore det ultimata. Ingen polis vill jobba ensam…Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur våld och hot mot polisen under tio år har ändrat karaktär. Polisbilar som sprängs, handgranater, attentat mot polishus och kriminella som ger sig på enskilda poliser.

Sju av tio poliser upplever att utsattheten för hot och våld ökat de senaste åren, enligt en undersökning av Polisförbundet 2017. Under onsdagskvällen misshandlades en civilpolis på en busstation i Skövde. Han fick hjärnskakning och flera tänder utslagna. Även nästa polispatrull som anlände till platsen attackerades av gänget. Bråket stoppades först när ytterligare polispatruller kom fram.”

En förklaring är att Sverige skurit antal poliser per invånare samtidigt som våldet ökat, vilket tillåtit kriminella att flytta fram sina positioner. Antal poliser måste öka lika mycket som befolkningen för bibehållen polistäthet, och mer när man därtill har ökad kriminalitet. Personalbrist ökar risken att polisen övermannas. Ändå valde Anders Ygeman länge att vägra skjuta till resurser och lura väljare med att att antal poliser inte minskat genom att utnyttja att vanligt folk inte förstår “per capita”. Nu tvingas enskilda poliser betala priset för senaste årens oseriösa kriminalpolitik.

Tino Sanandaji