Vilken fräckhet! Sveriges Radio P1 vill, via en Jonna Westin, veta hur mycket swischkournalister tjänar.

Westin har kontaktat både Katerina Janouch och Joakim Magnus Lamotte. Katerina skriver: “Hon (Westin) skriver att hon vill prata med mig om hur jag jobbar. Hon är nyfiken och vill veta hur mycket pengar jag får in.”

Det är dumt, mycket dumt. Westin borde istället intressera sig för varför journalister som Lamotte och Janouch existerar och varför det är till dem eller PS för den delen läsare vänder sig till och engagerar sig i. Den alternativa medieplattformen, vare sig det handlar om nättidningar, enskilda journalister eller medieplattformer som PS växer av den enkla anledningen att behovet finns. Dem och PS fyller upp de luckor program Public Service lämnar därhän därför att de krockar med den förhärskande och allt mer frätande värdegrunden.

Om jag vill veta mer om varför gruppvåldtäkter och sexuella trakasserier ökar, mer om islamism och varför den frodas just i Sverige eller varför mens tycks vara den viktigaste frågan så är det inte till Public Service jag vänder mig till utan det är till journalister som Katerina Janouch och Joakim Magnus Lamotte, eller nyhetssajter som Nyheter Idag. Public Service gör detsamma. När det gäller PS kan vi se det. Det är fascinerande ofta Public Service besöker vår blogg.

Vad gäller just Janouch och Lamotte har jag ingen aning om hur mycket någon av dem tjänar. Däremot vet jag att de kämpar för att kunna leva på det de gör. Men det har inget att göra med att människor inte vill bidra, eller att deras journalistik skulle vara sämre än Public Service, tvärtom. Det beror på främst på att de är förtvivlades röster. Dem som drabbats av att regering-Löfven som via Public Service påstått att vi har en sjukvård i världsklass och att det inte är invandringen som lett till att vår välfärd urholkats. De har viljan att bidra men de har inte ekonomin. Sedan får såklart både Janouch/Lamotte in pengar, de läses även av dem som har råd att donera och som fullkomligt tröttnat på Public Service.

Jag stöttar swisch-journalister, tyvärr kan jag inte göra det ekonomiskt eftersom jag själv är en av de drabbade, men jag gör det genom att skriva ett inlägg och be mina läsare om bidra med en slant till exempelvis Janouch. Janouch å sin sida stöttar mig och PS genom att gilla och ibland dela PS-artiklar. Vi stöttar också varandra genom att ge information. Får jag in ett tips som jag vet Janouch skriver bättre om än jag så skickar jag det till henne.

PS behöver också såklart ekonomisk stöttning, men vi har valt att det ska endast ske när det verkligen är nödvändigt. Vår vision att bygga en plattform som erbjuder både bra läsning och påverkar opinionen bygger på ett patos som hela team PS delar. Men som någon sa till mig, hade PS varit vänsterorienterat hade vi för länge sedan fått något slags bidrag. Så är det förstås, men om man vill gå rakryggad och kunna titta sig i spegeln så måste man våga vara “oanständig” och det innebär att ställas utanför. Men vi har er. För några dagar sedan visade ni för oss att PS betyder något genom att donera pengar. För det är vi oändligt tacksamma! För er som stöttar Katerina Janouch (Swish: 0733289122) och Joakim Magnus Lamotte (Swish: 0707760990) ekonomiskt, fortsätt med det. Sverige behöver dem.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp