M-politiker: Ta makten med hjälp av SD

| 20 oktober, 2018

Expressen har har ställt frågan ”tycker du att M ska ta makten med hjälp av SD-förhandlingar om det krävs?” till folkvalda M-politiker ute i landet, av de 609 M-politiker som svarade på frågan var det 324 M-politiker som svarade jakande.
Bland annat löd motiveringarna: ”All utestängning och tystnad hittills har inte fungerat, och kommer inte att fungera i framtiden heller. Låt dem bevisa sig att antingen vara en bluff eller vara äkta” och “vi moderater vill att partiet i riksdagen aktivt ska driva moderat politik samt motverka socialism. Om detta enbart är möjligt med stöd av SD så är det värt att förhandla med Åkesson.”

Maria Abrahamsson lämnar i och med detta val politiken, efter åtta år i riksdagen. Efter att hon i söndagens ”Agenda” sade att hon tycker att M borde samtala med SD har hon hyllats av partikollegor.
Hon säger: “Min utgångspunkt är att Moderaterna ska pröva alla möjligheter att ta över makten för att kunna genomföra partiets politik. Att pröva ”alla möjligheter” inkluderar samtal också med riksdagens tredje största parti i syfte att syna var SD står i sakfrågorna. Kanske leder samtalen framåt, kanske inte. Men vill man genomföra så mycket som möjligt av sin politik måste man också vara beredd att pröva alla möjligheter att få makten. Det är man skyldig sina väljare.”

Några dagar innan gick den tidigare partiledaren Ulf Adelsohn ut på Facebook med en liknande uppmaning.
Han säger på måndagen: “Jag delar långt ifrån kommunisternas uppfattning, men kan ändå prata med dem. Samma gäller med SD. Men enligt den svenska åsiktskorridoren är det bara okej att prata med vänstern.”
Expressen frågar då honom: “Varför tackar Kristersson nej till att samtala med Åkesson tror du?”
Adelsohn svarar: “För att åsiktskorridoren som vi har gör att man blir brunsmetad om gör det. Kristersson skulle omedelbart bli brunsmetad, och det vill man inte bli i en partiledarroll.”
Expressen ställer då följdfrågan: “Hade du gjort det om du fortfarande varit partiledare?”

På detta svarar Adelsohn: “Det vet jag inte om jag hade gjort. Men jo, jag hade kanske sagt att jag ville samtala med SD ändå… någon gång måste detta sluta. Vi har inte 18 procent fascister i riksdagen, även om jag är helt övertygad om att det finns motbjudande sverigedemokrater så är långt från alla det.”
Partikollegan Hanif Bali som sitter kvar i riksdagen, gick redan innan valresultatet ut med att han kan tänka sig ett samarbete med SD.
Han sade i Expressens “Bara politik” våras: ” Jag är en sådan person som inte tror att jag blir fascist av att prata med en Sverigedemokrat. Jag blir inte bonde för att jag pratar med en centerpartist. Jag skulle inte ha några problem att göra upp i frågor där vi är särskilt nära varandra.”

Och nu kommer också pressen från flera M-kommunalråd ute i landet, flera har tidigare sagt att de själva gärna samtalar med SD, men nu, efter valet, sätter de också press på Ulf Kristersson. Carina Wutzler kommunalråd i Vellinge, är en av dem.
Hon säger: “Jag förstår att han måste samla ihop alliansen. Jag förstår också att man bjudit in Löfven, men det tycker jag bör följas upp av ett samtal med SD nu.”
Christian Sonesson kommunalråd i Staffanstorp, menar att det är sans och hyfs för riksdagspartier att prata med varandra – och att han tror att det till slut kommer att landa i att M och SD gör just det.

Han säger: “Jag tycker att det är uppenbart att vi ska göra allt vi krävs för att få igenom så mycket moderat politik som möjligt. Och det finns ju också frågor som SD och M ligger nära varandra i, som migrationspolitiken och kriminalpolitiken. Åtminstone där bör man kunna samarbeta i kammaren och i utskotten.”
Expressen frågar då Sonesson: “Upplever du några förändringar inom partiet i denna fråga?”
På det svarar han: “Det är svårt att säga. Tittar man på politiken så öppnar man sakta, sakta upp. Det är två steg framåt, ett steg bakåt. Så det är klart att vi går mot den riktningen.”

Några motiveringar som de tillfrågade M-politikerna har lämnat är. För dem som vill förhandla med SD:
”Eftersom S inte har några betänkligheter kring att regera med V så är det inte mer än rätt att M tar stöd av SD”.
”Dags att kliva ur sandlådenivån nu”.
”Helt oacceptabelt att inte tala med ett så stort parti med många liknande värderingar”.
”Det kommer att krävas förhandlingar med alla partier, och då är det inte rimligt att utesluta SD helt”.
”Det är direkt löjligt och oförskämt att inte vilja samtala med ett parti som representerar var 4-5:e väljare”.

För dem som inte vill förhandla med SD:
”SD är ideologiskt lika långt bort från M som V är”.
”Vi har så olika uppfattning i de flesta politiska frågorna. SD vill ju bland annat lämna EU till exempel. Dessutom är SD ett rasistiskt parti”.
”Vi har sagt nej och då skall vi stå fast vid det”.
”Det finns inget utrymme för att ge SD någon inflytande. Sverige förtjänar bättre än så”.
”Inte om vi riskerar ett framtida allianssamarbete”.

Det var dock bara 16 procent av de 4 299 förtroendevalda i M som svarat innan klockan 20 i måndags, samma dag som webbundersökningen sändes ut.
Men under alla omständigheter så av svaren som kom in var det merparten som var positiva till att börja samtala och förhandla med Sverigedemokraterna.
Så då ställer jag frågan varför Ulf Kristersson är så mot att inkludera dem i samtalen?
Är det så att han tror de är smittsamma, att bara för att man förhandlar med dem så blir man rasistisk?
Eller är det så att du är så feg Kristersson att du inte vågar samtala för att Löfven och kompani ska behandla dig också som paria?
För i så fall skulle ni inte vilja ha tillbaka väljarna som gått över och röstat på SD, för då skulle även de kunna smitta partiet.

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/324-m-politiker-ta-makten-med-hjalp-av-sd/?fbclid=IwAR31ILG-8OiVJTc98dTz8Cm49v6RbqRRA0TX7Vf57mqP74SycGHfhusBpF0