Tino Sanandaji: Det är bra om fler i L uppmärksammar socialistiskt flumslöseri

| 20 oktober, 2018

Liberalernas Gulan Avci kritiserar att nyanlända göms i dyra fejkjobb som inte leder till riktiga arbetet. Trots högkonjunktur ökade dessa utgifter inför valet för att lura väljare med friserad statistik. Skillnaden är att riktiga jobb av riktiga arbetsgivare är produktiva och bidrar till välfärden, medan åtgärder tvärtom är en belastning som tar resurser från övrig verksamhet.

Det är bra om fler i L uppmärksammar socialistiskt flumslöseri, arbetslinjen handlar just om arbete, inte skattefinansierade bidragsjobb.

”Den avgående regeringen borde erkänna sina misstag och stoppa det ohämmade flödet av skattepengar till låtsasjobb, skriver Gulan Avci (L)…

Extratjänsterna är dessvärre både ineffektiva och dyra. De skapar inlåsningseffekter och tränger undan riktiga jobb, och de människor som står längst ifrån arbetsmarknaden får inte det stöd som de behöver. Enligt Arbetsförmedlingen gick endast en knapp procent av de nyanlända deltagarna vidare till ett arbete utan subvention under 2017.

Varje jobb som har kommit till efter extratjänsterna har kostat skattebetalarna ungefär 30 miljoner kronor. Enligt Arbetsförmedlingen kommer den totala kostnaden för extratjänsterna att ha dubblerats inom två år.

I februari i år varnade Arbetsförmedlingen för att pengarna till a-kassan höll på att ta slut eftersom fler personer avslutat sina subventionerade anställningar och blivit arbetslösa. Men i stället för att höja anslagen till arbetslöshetsförsäkringen valde den rödgröna regeringen att lägga ytterligare en halv miljard kronor till extratjänsterna.

Nu finns det ett hål på över två miljarder kronor i a-kassan. Det hade gått att laga, om den rödgröna regeringen agerat i våras och dragit ner på de dyra arbetsmarknadsprogrammen. Men nu får övergångsregeringen i stället betala notan på kredit. Att finjustera arbetslöshetsstatistiken inför riksdagsvalet var tydligen viktigare än den egna myndighetens varningsklockor om ökad arbetslöshet.”

Tino Sanandaji

Läs artikeln här…