Nuri Kino: Över en 1 miljon kristna har försvunnit från Irak sedan Saddams fall.

| 21 oktober, 2018

“Varför är det så viktigt för dig att just minoriteterna i Irak ska ha en röst?” Den frågan fick jag av en fransk journalist på mejl idag. Den ställdes på ett närmast fräckt sätt. Mitt svar:

Ja, vi kan ju börja med att det fanns 1,3 miljoner kristna, assyrier/syrianer/kaldéer och armenier, i Irak innan Saddams regim föll. I dag finns det knappt 200 000 kvar. Det har gått 15 år sedan regimen föll. Jag skulle gärna vilja veta var 1,1 miljoner har tagit vägen, och då har jag inte räknat med de barn som fötts under de 15 åren. Över en miljon människor. Jag har inte heller räknat med yezidier och mandéer. Sedan vill jag också veta varför medierna rapportering om den etnoreligiösa rensningen i landet varit så dålig? Frågan är snarare varför just de inte ska få ha en röst.

Jag har inte fått något mejl tillbaka, ser fram emot hennes reaktion.

Nuri Kino